Wie is online
5 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
mei 2019
Z M D W D V Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

G. H. V. L.

rijksdaalderTwintigduizend euro voor een zilveren rijksdaalder met Willem III uit 1850 en 45.000 voor een gouden tientje met Willem II uit 1842 telde een onbekende verzamelaar deze week neer bij een veiling. ‘Er zit veel geld onder de mensen,’ constateerde columnist/verzamelaar Jos Kessels. Ja, geld dat qua rente niets opbrengt.

Maar wat betekenen die vier kapitale letters G.H.V.L. op die negentiende-eeuwse munten?

 

 

 

Ja, zoveel kun je in zo’n randschrift ook weer niet kwijt als er eerst nog Willem III Koning der Nederlanden (Ned.) op moet. Daarnaast waren de Willemen nog Groot Hertog Van Luxemburg. Dat moest dan maar afgekort met G.H.V.L.

Er was ‘staatshoofdelijk’ in die tijd sprake van een ‘personele unie’ tussen Nederland en Luxemburg. Dat heeft tot de dood van Willem III in 1890 geduurd. Hij had geen mannelijke erfopvolger en met Wilhelmina als hertogin konden de Luxemburgers niet leven. Zodoende zochten ze een ander. De overeenkomst tussen de twee vlaggen herinnert nog aan dat verleden, al is het blauw van de Luxemburgse vlag wat lichter van kleur dan dat van onze vlag.

Voorpagina hhBest

Reageer