Wie is online
4 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
maart 2019
Z M D W D V Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Jan Naaijkens 100

Jan Naaykens 1979

Dom-dom-dom. Jan Naaijkens, toneelschrijver en –speler, radiomaker, organisator van de Groot Kempische Cultuurdagen (1947-1972) en vooral Brabander is onlangs honderd geworden en ik heb me dat laten ontglippen. In de jaren zeventig kwam ik hem op een doordeweekse dag zo in z’n eentje tegen op de Vrijthof in zijn woonplaats Hilvarenbeek, waar hij jarenlang aan de lagere school stond. JACE van de Ven schreef naar aanleiding van dit bijzondere kroonjaar, wel op tijd, een mooie  column op Brabant Cultureel.

Voorpagina hhBest

4 Reacties op “Jan Naaijkens 100”

  • Je had in Hilvarenbeek naast Jan Naaijkens, diens broer Waay Naaijkens, die wel eens wat schreef voor het toenmalige dagblad ‘Oost Brabant’. Ze werden in het dorp Jan Naaij en Waay Naaij genoemd.

    In 1967 ontstond er een rel rond de film ‘Ongewijde aarde’ van Jef van der Heyden, die (gedeeltelijk?) in Hilvarenbeek was opgenomen. Het ging over het begraven van zelfmoordenaars en ongedoopte kinderen. Ik ging naar de klas van Jan Naaijkens in de lagere school, want ik wilde wel eens weten wat hij ervan vond. Gezeten aan zijn lessenaar, zei hij, over zijn leesbril kijkend: ‘Ginne tijd, ginne tijd.’ en vervolgens:’Waor gaoget over?’ De rest ben ik vergeten.

  • Werner Hermans:

    Cultuurpromotor en Brabant-emancipator Jan Naaijkens heeft zich ook in Best gemanifesteerd. Samen met toenmalig burgemeester Notermans heeft hij zich, begin jaren ’50, sterk gemaakt voor de realisatie van een natuurtheater in Best…dat werd het Joe Manntheater. Jan is enkele jaren terug, op hoogbejaarde leeftijd, nog geïnterviewd ihkv de ‘redengevende omschrijving’ voor de aanwijzing van het Joe Manntheater tot gemeentelijk monument.
    Bij het archiefonderzoek bleek ook dat een hooggeplaatste ambtenaar het Notermans toen sterk ontraadde om zich in te laten met deze ‘charlatan’uit Beek…Notermans heeft dit advies kennelijk niet opgevolgd!

  • Jan Naaijkens is, zo lezen we in een columnachtig stukje van Tom Tacken in de Brabantse dagbladen, zeer onlangs overleden en eervorige week begraven. Het stuk ging over de eveneens nagenoeg vergeten katholieke schrijver en hoogleraar Anton van Duinkerken.

Reageer