Wie is online
3 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
april 2018
Z M D W D V Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Witte Bussen

wolfert

 
Arie Wolfert poseert met zijn boek in de ‘voortuin’ van Nationaal Monument Kamp Vught. Foto © Jan van de Ven


Jan van de Ven
Het is een onderbelichte geschiedenis: de reddingsoperatie van gevangenen uit nazi-concentratiekampen aan het eind van de tweede wereldoorlog. 15.000 gevangenen werden uit voornamelijk concentratiekamp Ravensbrück (ten noorden van Berlijn) net voor het einde van de tweede wereldoorlog met wit geschilderde bussen getransporteerd naar het veilige Zweden.
Arie Wolfert, historicus, oud-geschiedenisdocent en sinds 2006 vrijwilliger bij Nationaal Monument Kamp Vught, heeft dit vergeten stukje historie helemaal uitgepuzzeld.

 

 

 

In het boek zie je Wolferts liefde voor de geschiedenis, voor de Scandinavische landen en de historie van het SS-concentratiekamp in Vught bij elkaar komen.
Het ‘witte bussen plan’ was een van de grootste reddingsoperaties tijdens de Tweede Wereldoorlog, opgezet op initiatief van Noorwegen en Denemarken, uitgevoerd door het Zweedse Rode Kruis. De actie betekende ook de bevrijding van meer dan 800 Nederlanders. Een deel van hen had eerder gevangen zeten in Kamp Vught.

Het verzoek van directeur Jeroen van den Eijnde van Kamp Vught om eens te kijken of hij iets kon achterhalen van de enige Noorse gevangene die daar opgesloten had gezeten,Sven Oftedal, kwam het balletje aan het rollen en wist Arie Wolfert stukje bij beetje de geschiedenis van de witte bussen te achterhalen en daarmee een nieuw licht te laten schijnen over gevangenen die via Vught en Denemarken in de Zweedse stad Malmö hun vrijheid terugvonden.

Meer op beeldenstormer.nlVoorpagina hhBest

Reageer