Wie is online
7 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
maart 2018
Z M D W D V Z
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Weer een wintertje dat niks voorstelde

Peter Stiekema


ijsbaancraquele

Deze foto van ‘ijsbaancraquelé in de ochtendzon’ werd vanmiddag getweet door Bart Brouwers. @brewbart


e winter van 2017/2018 is nu echt wel voorbij. Wat flinke kou de laatste week van februari en de eerste paar dagen van maart en hier en daar wat riskante schaatspret (tenzij op ondergelopen weilanden en opgespoten schaatsbaantjes) en dat was het dan. Geen winter om je druk over te maken, dan wel blij van te worden.

 

 

 

Het Hellmanngetal voor Nederland (lees De Bilt, het meteorologisch centrum) over de afgelopen winter bedroeg 31.5. Het naar hem genoemde getal is een uitvinding van de Duitse meteoroloog Gustav Hellmann. Het cijfer is opgebouwd uit de gemiddelde temperaturen van alle etmalen tussen 1 november 2017 en 31 maart 2018 met een negatieve uitkomst. Daarbij gaan we er van uit dat de rest van maart geen vorst van betekenis meer zal opleveren. Voorbeeld: een gemiddelde etmaaltemperatuur van -1 graad Celsius levert 1 punt op.

Noord-oosten veruit het koudst

Toch waren er ook nu significante verschillen in ons land. Het noordoosten was verreweg het koudst. Als koudste kwam het meetpunt in Twente uit de bus met een koudegtal van 52,5. Daar leverde de winter zelfs het predicaat normaal op (vorstgetal tussen 40 en 100).  Op de 34ste en laatste plaats van de vaderlandse weerstations staat Vlissingen (16,5) en daar was de winter dus aanzienlijk zachter. Wat de weerstations in Brabant en Limburg betreft: Volkel is tiende met 37.2; Maastricht twaalfde met 35.6;  Arcen zestiende met 33.2; Eindhoven 18de met 32.2; Gilze-Rijen 20ste met 31.6 en Woensdrecht 24ste met 30.4.

Met 31.5 komt de winter 2017/2018 op de 82ste plaats van de 118 winters sinds het begin van de metingen in 1901. Koudste winter blijft 1947 met een vorstgetal van 348.3, gevolgd door 1963 (337.2). Beide zeer streng. Zachtste winters zijn die van 2014 (geen vorstgetal wegens geen enkele dag met een gemiddeld temperatuur onder nul) en 2017 met een bijna zielige 1.9 punten.

En nu op naar een mooie zomer met hopelijk hoge Hellmanngetallen (gemiddelde dagtemperatuur boven de 18 graden).  Begin oktober weten we meer.

5 Reacties op “Weer een wintertje dat niks voorstelde”

 • peter stiekema:

  Bien étonné de se trouver ensemble. Oftewel verrast om mijn oud-collega binnen de hoofdredactie van Dagblad de Limburger, Bart, hier te treffen.

 • Hoi Peter! Mooi dat de craquelé bij mijn Valkenswaardse voordeur nog van dienst kan zijn op hhBest. Hartelijke groet!

 • Dat wintertje dat niks voorstelde, jaja. Delen jullie mijn ervaringen van de laatste jaren dat de winter opschuift -‘warm’ tot in december-januari, koud in februari-maart. Terwijl de zon normaal haar werk doet.

  • Verschuiving van de winter naar februari/maart? Hieronder enkele schema’s waaruit dat mijns inziens niet blijkt. Je moet even verder scrollen naar beneden om de situatie per maand van 2018 naar 1901 te vinden. Dat is het gemakkelijkst om te vergelijken.

   https://wintergek.nl/data/lijst-koudegetal-winter-de-bilt

   • Ja, ik had beter van ‘gevoel’ kunnen spreken dan van ‘ervaringen’. Een mooi geval van ‘factchecking’ of liever ‘feitencontrole’ trouwens 🙂

    Hier een leuke tweet van @TechnicallyRon

    How the seasons work in the UK:
    Jan – Cold
    Feb – Still Cold
    Mar – Still cold but snow now
    Apr – Rain
    May – More rain
    Jun – Why is it still raining
    July – BEES
    Aug – Oh god it is so hot
    Sept – I miss the heat
    Oct – Heat is simply a memory
    Nov – Cold
    Dec – Cold but with capitalism

Reageer