Wie is online
23 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
mei 2017
Z M D W D V Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Beroemdste boom wacht z’n lot af

troeteleik

Nederlands beroemdste boom staat in de middenberm van de A58 ter hoogte van Ulvenhout. In de taal van de hype wordt ze ook wel troeteleik genoemd. De Bomenstichting spreekt liever van Anneville-eik, naar het landgoed waarvan de boom sinds de aanleg van de Bredase buitenring in de jaren tachtig, een restant is. De eik heeft bij wijze van spreken z’n doodshemmetje aan, want in verband met de verbreding van de weg zou hij moeten worden gekapt. Het alternatief – behoud – is in onderzoek.

 

 

In november vorig jaar maakte Rijkswaterstaat zijn ‘snode plannen’ met de eik bekend. Met behoud zouden miljoenen gemoeid zijn. De Bomenstichting, die alle monumentale bomen in ons land heeft geïnventariseerd, kwam onmiddellijk in het geweer. (Eerder had de Vereniging Markdal al geopperd dat het traject bij Breda vanwege het kostbare landschap beter ondertunneld zou worden, waarbij de boom weliswaar ook zou worden opgeofferd, maar daar kreeg ze de handen niet voor op elkaar.)

Intussen zijn ook diverse particuliere initiatieven, inclusief geldinzameling, gestart die tot behoud van de eik zouden moeten leiden.

Na de nodige besprekingen tussen de Bomenstichting enerzijds en Rijkswaterstaat en vertegenwoordigers van het provinciaal bestuur aan de andere kant, zijn twee alternatieve plannen bij het ingenieursbureau Witteveen+Bos in onderzoek. De Bomenstichting verwacht voor de zomervakantie uitsluitsel te krijgen van Rijkswaterstaat.
 

 

Zie ook: Achterom Kijken 20Voorpagina hhBest

3 Reacties op “Beroemdste boom wacht z’n lot af”

 • Timeline op de website van de Bomenstichting over deze zaak:

  20 februari 2017: Tweede overleg tussen de Bomenstichting en Rijkswaterstaat. De Bomenstichting heeft twee alternatieve plannen ontwikkeld waarbij de boom kan blijven staan en er ook verbreding van de A58 mogelijk is. Beide plannen zullen nader worden onderzocht door ingenieuwsbureau Witteveen+Bos, in opdracht van RWS.

  31 maart 2017: RWS bestudeert nog steeds de door de Bomenstichting ingebrachte alternatieven. We verwachten voor de zomervakantie uitsluitsel.

  19 juli 2017: Eind augustus vervolggesprek Bomenstichting en RWS over alternatieve plannen.

  24 augustus 2017: Derde overleg tussen de Bomenstichting en Rijkswaterstaat. RWS heeft opdracht gegeven de alternatieve plannen nader uit te werken.

 • Om recht te doen aan de schoonheid van het Markdal onder Breda, moet er alsnog worden nagedacht over de aanleg van een tunnel voor de A58 onder het beekdal door.

  Dat vinden de fracties van CDA en GroenLinks in Provinciale Staten.

  (BN-DeStem)

 • De Bomenstichting meldt https://www.bomenstichting.nl/nieuws/annevilleboom-moet-weg.html dat het gesprek met Rijkswaterstaat in juli wordt voortgezet.

Reageer