Wie is online
4 bezoekers online
Voor alle nieuwe posts…

Volg ons op Twitter

Tweet het openingsbericht ->
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
maart 2017
Z M D W D V Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Palm die geen palm is

Opmerkelijk Twitterbericht. Even verduidelijken: Palm is het eigenlijk niet, die groeit hier niet, al kan dat door de klimaatverandering best nog wel eens anders worden.

Voor de plechtigheden op Palmzondag wordt buxus gebruikt. De zondag voor Pasen wordt de intocht van Christus in Jeruzalem herdacht. Mensen rukten toen, volgens het bijbelverhaal, palmtakken van de bomen om Jezus, die op een ezel zat, toe te wuiven.

Onderdeel van genoemde plechtigheden in de r.-k. kerk is (was?) de palmwijding. De gelovigen namen de takjes mee naar huis en staken die bij voorkeur achter het daar aanwezige kruisbeeld. Op Paaszaterdag werd het water gewijd, waarna ook dat kon worden opgehaald. De flessen werden door misdienaars gevuld, wat wel eens kon ontaarden in een waterballet achter in de kerk.

Bij (naderend) onweer ging men met het wijwater en de palmtakjes sprenkelend door de huizen. De as voor het beroemde kruisje op het voorhoofd met Aswoensdag is afkomstig van de verbrande palm van het afgelopen jaar.

Voorpagina hhBest

Een reactie op “Palm die geen palm is”

Reageer