Wie is online
12 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
maart 2017
Z M D W D V Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Een Nederlandse Dvorák-première, hoe kan dat?

Oerversie (1876) Stabat Mater in Oirschotse Sint Pieter

Een Nederlandse Dvorák-première, hoe kan dat? De Tsjechische componist Antonin Dvorák (1841-1904) blijkt namelijk twee versies van het Stabat Mater te hebben gemaakt.  De oerversie, met -uitsluitend- pianobegeleiding uit 1876, werd in het begin van de vorige eeuw ‘herontdekt’ en het is deze passiemuziek die op zaterdag 1 en zondag 2 april in de Oirschotse Sint-Pieterbasiliek door het Brabant Koor met solisten en Ed Spanjaard aan de piano zal worden uitgevoerd. Het is het negentiende concert in deze Brabantse traditie.

 

 

 

Voor het eerst in het bestaan van de Brabantse Stabat-Mater-traditie zijn er twee concerten, in plaats van drie. Dat is volgens de organisatie een experiment, op basis van de ervaringen van de laatste twee jaren dat het aantal bezoekers op vrijdag stevig is tegengevallen. En een vollere kerk is akoestisch vele malen beter. Dit steekt natuurlijk vooral nauw als er een piano in het geding is.

De uitvoeringen op 1 en 2 april staan onder leiding van Louis Buskens. Ed Spanjaard, die vooral bekend is als orkestdirigent, neemt deze keer de pianopartij voor zijn rekening. Solisten zijn Renate Arends (sopraan), Carina Vinke (alt), Satrya Krisna (tenor) en Wiard Witholt (bas).

Oirschot, Sint Pietersbasiliek, zaterdag 1 april, 17 uur (nog 100 kaarten) en zondag 14:30 uur (uitverkocht).

Meer info over Antonin Dvorák en zijn versies van het Stabat Mater: www.stabatmater.nl/concert/

Reserveren kan onder meer via www.stabatmater.nl

Beluister een uitvoering van de oerversie op YouTube door Brigitte Engerer, piano, en Choeur Accentus.

Meer over Stabat-Materuitvoeringen in Oirschot

Voorpagina hhBest

Een reactie op “Een Nederlandse Dvorák-première, hoe kan dat?”

Reageer