Wie is online
3 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
januari 2017
Z M D W D V Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Ontwaakt uit de Kamerwinterslaap

Peter Stiekema


Er zijn van die berichten die amper het nieuws halen, maar toch te mooi zijn om zo maar te laten liggen. Van de week hadden we er weer zo een. Vragen over Vega-vlees. De VVD-Kamerleden Helma Lodders en Erik Ziengs (nooit van gehoord, trouwens) stelden – tijdens het vier weken durende kerstreces notabene – Kamervragen aan de ministeries van Volksgezondheid en Economische Zaken over het gebruik van vleesnamen als schnitzel en worst voor vegetarische varianten, zoals vegetarische schnitzel, vega-curryworst en dito gehaktballen. 

 

 

 

Een megaprobleem, menig consument kan er niet van slapen, zo in de war raken ze. Want wat te doen met slavinken? Een jaar of veertig geleden maakte een cabaretier, z’n naam ben ik vergeten, een parodie op een STER-reclame van een keurslager. Die luidde ongeveer zo: ‘Mien naom is Zef Hendrix, keurslager te Zundert. Mien klaant houwen van een goei stuk vlis en goeiekoppe gruunte. Daarom adviseer ik ze sloavinken.’ Ik geef het toe, mijn Brabants is niet meer wat het geweest is.

Ergens hoop je natuurlijk dat die twee backbenchers van de VVD ook een grap – hoewel wat smakeloos –  in de zin hebben maar dat is helaas niet zo. Bloedserieus zijn ze. De twee verwijzen naar de Duitse minister van landbouw Christian Schmidt, die vorige maand zei namen als ‘vegetarische schnitzel’ of ‘vega-curryworst’ te willen verbieden. Schmidt heeft als motto ‘wat er op staat moet er ook inzitten’. Niet eens zelf verzonnen dus. En die Duitsers zijn in het algemeen niet zo van de humor.

En om de zaak nog wat ingewikkelder te maken, wat moet je dan met suikerspinnen, jodenvet (uit Auschwitz?) zigeunerschnitzels (idem?) vleestomaten, katjesdrop. Laatst zag ik in een snoepwinkel een asielzoeker met  hoge schoenen zonder veters om twee dropveters vragen. Verwarring alom, uiteraard.  Het probleem van de negerzoenen is inmiddels al opgelost. Die heten voortaan alleen nog maar zoenen.

Misschien zouden die twee liberale Kamerleden beter eens wat vragen stellen aan onze minister van Financiën, die twee weken geleden nog zei voorstander te zijn van belastingverlaging voor bedrijven, maar nu, als PvdA-er op verkiezingspad, voor verhoging van die belastingen pleit. Het is maar een tip. Doe er wat mee als je tijdens de kamerwinterslaap plotseling een beetje wakker schiet.

Voorpagina hhBest

2 Reacties op “Ontwaakt uit de Kamerwinterslaap”

 • Die slager uit Zundert zei: ‘Ẃíj Brabandes houen van een goei stuk vlis.’
  Die STER-reclame heeft hem trouwens geen windeieren gelegd; de hem onbekende klanten van buiten Zundert stroomden toe.

 • peter stiekema:

  Een overzicht van de vakanties van de leden van de Tweede Kamer. Echt een baan om verschrikkelijk overspannen van te worden:
  – Het kerstreces duurt in wezen vier weken. Want in week 51 gebeurde er in Den Haag ook al niets meer van betekenis.
  Maar natuurlijk gaan er velen op werkbezoek in verre buitenlanden. Uiteraard op kosten van de belastingbetaler.
  – Kerstreces 2016 (officieel!) vrijdag 23 december 2016 t/m maandag 16 januari 2017 (week 52, week 1 en 2)
  – Krokusreces 2017 (tevens verkiezingsreces): vrijdag 24 februari t/m maandag 20 maart 2017 (week 9, 10 en 11)
  Verkiezing Tweede Kamer op 15 maart 2017.
  -Meireces 2017: vrijdag 21 april t/m maandag 8 mei 2017
  Zomerreces 2017: vrijdag 7 juli t/m maandag 4 september 2017 (week 28 t/m 35)
  -Herfstreces 2017: vrijdag 13 oktober t/m maandag 23 oktober 2017
  -Kerstreces 2017: vrijdag 22 december 2017 t/m maandag 15 januari 2018.
  In totaal dus bijna VIER maanden.

Reageer