Wie is online
4 bezoekers online
Voor alle nieuwe posts…

Volg ons op Twitter

Tweet het openingsbericht ->
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
december 2016
Z M D W D V Z
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Weduwe Menten legt het loodje

Peter Stiekema


Negentig jaar was ze, Meta Menten, toen ze vorige week overleed, op de dag na de uitzending van het eerste deel van de tv-serie over haar echtgenoot en oorlogsmisdadiger Pieter Menten. Of er een verband bestaat met de serie wordt hoogst twijfelachtig genoemd. Wat dat betreft deed ze haar naam alle eer aan: Ze was zo dement als de draaideur van het appartementencomplex in Hilversum waarin ze verbleef. Meta verdedigde Pieter in de jaren zeventig als een leeuwin haar welpen.

Een knappe serie trouwens, met fraai acteerwerk van enkele topacteurs. Vooral Aus Greidanus als Pieter Menten, speelt een vileine glansrol. Dat geldt ook voor Carine Crutzen, als Meta Menten geboren Pauw. Meta trouwde pas in 1953 met Menten, zodat ze mogelijk niet op de hoogte was van de moorddadige handelingen van haar man in de oorlog, hoewel Menten direct na de oorlog ook al gevangen werd gezet, maar tot een serieuze veroordeling kwam het toen niet.

Helaas zitten er ook knullige elementen in de serie. Als Knoop in 1976 op onderzoek gaat in de bossen rond Lwow (vroeger Lemberg, nu Lviv in Oekraïne, destijds in Polen) rijdt hij in een Russische auto, maar met een Nederlandse (blauw) kentekenplaat. Het wordt twee keer in beeld gebracht. En die bossen lijken verdacht veel op die van Zuid-Limburg, dan wel de aangrenzende gebieden in België. Maar een kniesoor die daar op let. Een beetje slordig is het wel.

Ondertussen schrijft Hans Knoop, 73 inmiddels, een driedelige serie voor het weekblad Privé. Daarin wordt ook ingegaan op het gegeven dat Menten, toen die direct na de oorlog in bewaring zat, vanuit zijn cel enkele keren een beroep deed op prins Bernhard. Hoe dan ook, hij werd vrijgelaten toen er toch een behoorlijke bewijslast lag. Voor een paar leuke schilderijtjes misschien? Ook de KVP had in die tijd behoorlijk wat boter op het hoofd, want hard werd er door de leiding van die partij niet aan getrokken om Menten veroordeeld te krijgen. Ook niet zo vreemd, omdat L. Kortenhorst, Kamerlid van de KVP en voorzitter van de Tweede Kamer, tevens de advocaat van Menten was.

Nadat Menten op 16 mei 1945 in Bloemendaal door de Binnenlandse Strijdkrachten was gearresteerd, en opgesloten in het Haarlemse huis van bewaring, heeft prins Bernhard een schriftelijk verzoek ingediend om hem vrij te laten. De brief was gericht aan kapitein mr. L. Erades, de Militair Commissaris voor Inbewaringstelling en Vrijlating in het District Haarlem. Maar ook deze brief, waarvan enkelen in 1977-1978 nog getuigden, was in het dossier niet meer terug te vinden. In ieder geval, ook in die tijd had Bernhard veel geld nodig, voor een van zijn geliefde hobby’s, het hanteren van de pudding- en andere buksen. Ben benieuwd wat Knoop nog weet  te schrijven over degene die van zichzelf geen kwaad wist.

Zie ook:

https://gerard1945.wordpress.com/2015/10/28/prins-bernhard-pieter-menten-en-de-verdwenen-brief/

Voorpagina hhBest

2 Reacties op “Weduwe Menten legt het loodje”

Reageer