Wie is online
3 bezoekers online
Voor alle nieuwe posts…

Volg ons op Twitter

Tweet het openingsbericht ->
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
juni 2016
Z M D W D V Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Hoe lang wordt festivaloverlast nog geaccepteerd?

J.C.M. van der Schoot


et festivalwezen, dat bestaat uit elkaar hevig beconcurrerende bedrijven, heeft in het afgelopen weekend opnieuw danig van zich doen horen. Een driedaags festival in Oisterwijk leverde bijna 200 klachten van geluidsoverlast op uit… Tilburg!

 

 

 

 

De aloude reputatie van Oisterwijk als ‘een oase van rust temidden van bossen en vennen’ wordt op deze manier wel alle eer aangedaan! Het gemeentebestuur: ’Alle klachten zullen in de komende evaluatie worden meegenomen’. Kijk ‘ns aan wat een toeschietelijkheid en wat een begrip spreekt uit zo’ n mededeling. Arrogante bestuurders daar in Oisterwijk.

Ook op het Eerselse E3-strand wordt het festivalwezen jaarlijks hartelijk ontvangen, zoals in het afgelopen weekend. In een aankondiging laat het Eerselse gemeentebestuur zonder blikken of blozen weten dat ‘het festival voor de omgeving merkbaar zal zijn. Wij vragen hiervoor uw begrip’ , aldus het bestuur, dat zich overigens beter aan zijn kerntaken kan wijden. Maandenlang zat deze gemeente door onderling geruzie zonder een college van B en W. Maar dit terzijde.

In de gemeentelijke vooraankondiging was uitgebreid toelichting gegeven op een reeks verkeersmaatregelen. Goed geregeld, zou je zeggen. Nee dus. Urenlang hebben de festivalgangers ‘gevangen’ gezeten, omdat de logistieke afhandeling van het verkeer een totale chaos bleek. Een bus startte niet. Vandaar. Kom op. Wat een groteske vertoning, ware het niet dat hier grote gevaren op de loer lagen. Zullen we het er maar op houden, dat deze kwestie wordt meegenomen in de evaluatie?

Over de honderden festivalgangers, die op dit soort festivals doorgaans ernstige gehoorschade oplopen, schreven we eerder. De festivalorganisatie is sinds kort verplicht oordopjes aan te bieden. Zo lossen we dat probleem op. Denken de bestuurders….De festival-overlast met het overheersende en aanhoudende gebonk betekent ook een ernstige inbreuk op de leefomgeving van mensen. De omgeving heeft het immers altijd wel ergens zwaar te verduren, mede afhankelijk van de windrichting.

Gemeentebesturen kloppen zich fier op de borst en weten wat goed is voor de jonge festivalgangers. Wetenschappers worden niet gehoord. Verontrustende rapporten over de toenemende gehoorschade door het keiharde geluidsvolume (goedgekeurd door de minister) liggen in de onderste lade. De commerce gaat voor alles. Het overlast gevende festivalwezen is vooralsnog onaantastbaar en draait zelf voortvarend aan alle knoppen. Hoe lang wordt dat nog geaccepteerd? Misschien kunnen gemeentebesturen ’ns beginnen met grondig te onderzoeken met wat voor festivalorganisatie zij te maken hebben. Hoe kundig en betrouwbaar is de betreffende club. Vervolgens dienen keiharde eisen te worden gesteld: gegarandeerde professionaliteit op alle gebied, volumeknop omlaag, uiterste handhaving van alle afspraken op straffe van forse boetes en bij twijfel maar ’ns geen festival.

Een reactie op “Hoe lang wordt festivaloverlast nog geaccepteerd?”

Reageer