Wie is online
3 bezoekers online
Voor alle nieuwe posts…

Volg ons op Twitter

Tweet het openingsbericht ->
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
februari 2016
Z M D W D V Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
2829  

Halfvasten, een vreemde eend

e carnavalsoptochten in Den Bosch en Breda gaan vandaag, vanwege de harde wind, niet door. Die van Breda zal nu op 6 maart worden gehouden. Halfvasten! Op een twitterbericht hierover reageerde ik, misschien iets te snel, met ‘de definitieve loskoppeling van carnaval van het r.-k. geloof’. Want halfvasten was en is wellicht nog op het Franse platteland en in Franstalig België wel een carnavalesk feest: mi carême. In het wat ingetogener noord-west Europa is het een vreemde eend in de bijt.

Meer op Manieren

2 Reacties op “Halfvasten, een vreemde eend”

  • Sante:

    Bij mijn weten is Halfvasten ook het ‘carnaval’ van Vlaams Limburg en Vlaams Brabant. Veel carnavalswagens uit Nederlands Zuid-Limburg worden met Halfvasten verhuurd aan de Vlamingen. En verplaatsing van Carnaval naar een andere datum is ook al niet nieuw; ik herinner dat in Nijmegen na de Watersnoodramp van 1953 geen carnaval werd gevierd, maar wel ‘Lentejool’, in april 1953.

  • Klopt. Ben eens naar zo’n optocht in Lommel gaan kijken. Tamelijk sfeerloos zonder de ambiance van het echte carnaval.

Reageer