Wie is online
3 bezoekers online
Voor alle nieuwe posts…

Volg ons op Twitter

Tweet het openingsbericht ->
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
februari 2016
Z M D W D V Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
2829  

Jeroen Bosch tussen de biebboeken

bosch_tussen_de_boeken
Tien reproducties naar werken van Jeroen Bosch (500 jaar geleden gestorven) staan tot 22 februari op schildersezels opgesteld in de afdeling bibliotheek van Cultuurspoor Best. Daar is trouwens de komende weken van alles te beleven rond het werk van de wereldvermaarde, unieke middeleeuwse kunstenaar.

 

 

 

verzoeking_h_antoniusVan Jeroen Bosch zijn 25 werken bewaard gebleven; het 25e, De Verzoeking van de Heilige Antonius, is onlangs als afkomstig van zijn hand geïdentificeerd en zal straks ook te zien zijn op de overzichts-tentoonstelling in het Noordbrabants Museum. Het stuk 
–> is jarenlang in het kelderdepot van het Kansas City Museum (VS) opgeslagen geweest. Het is overigens niet het enige paneel van Bosch dat die naam draagt: in het Prado in Madrid bevindt zich een ´pendant´. Onder de tien reproducties die nu in de Bestse bieb zijn te zien bevinden zich onder meer Tuin der lusten, Goochelaar, Marskramer, Laatste Oordeel, Narrenschip, Heilige Johannes, Heremieten drieluik, Ecce Homo en Hooiwagen.

´Zelf aan de slag´

Op 11 februari kunnen (groot-)ouder en kind samen aan de slag om zelf een wereld van fantasie maken met vreemde figuren à la die van Jeroen Bosch. Met collagetechniek: knippen en plakken van vormen uit tijdschriften. Actief schilderen als Jeroen Bosch kan ook: op 18 februari start een workshop van drie lessen waarin men onder leiding van Hanny Vermaessen, gaat schilderen en tekenen met gebruik van eigen fantasie en veel kleur. Aanmelden kan via www.cultuurspoorbest.nl – cursussen.

Lezing

Op dinsdag 23 februari komt kunsthistoricus dr. Ger Jacobs een lezing verzorgen over de wondere wereld van Jeroen Bosch onder de titel ‘Jeroen Bosch weer thuis’. Jeroen Bosch schilderde de duivels, monsters, heiligen en demonen niet om er lekker bij te kunnen griezelen, maar die wonderlijke gedrochten gebruikte hij om de grote thema’s van zijn tijd te laten zien: de verleiding en de zonde, de hypocrisie en de onverschilligheid, de rekenschap en de straf. De lezing begint om 20.00 uur; toegangskaartjes kosten 6 euro (2 euro Voordeel met je biebpas). Een mooie voorbereiding op de overzichtstentoonstelling die vanaf 13 februari in het Noord Brabants Museum te zien is, vindt Cultuurspoor.

Reageer