Wie is online
9 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
december 2015
Z M D W D V Z
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Lezer (14): ‘Haaieneiland’ misschien wel mooiste boek van Rob Ruggenberg tot nu toe

Boeken, ook jeugdboeken, worden in de media meestal door volwassenen besproken. Wij hebben iemand uit de ‘doelgroep’ gevraagd, ‘Haaieneiland’ van Rob Ruggenberg te recenseren. Lars Wezenbeek (14) uit Roosendaal vindt er dit van:

k vind ‘Haaieneiland’ een heel leuk, spannend boek. Ik vind het misschien wel zijn mooiste boek tot nu toe omdat hij veel schrijft over hoe mooi het eiland is met al zijn mooie meren al zitten ze wel vol met haaien.

 

 

 

Toen ik eenmaal aan ‘Haaieneiland’ begon kon ik niet meer stoppen met lezen omdat elk moment van het boek spannend is. Als je ook het boek ‘De boogschutter van Hirado’ hebt gelezen, zal je merken dat de twee boeken (vooral het einde) heel erg veel op elkaar lijken. Want bij alle twee de verhalen word het meisje gevangen genomen en probeert de jongen haar te redden.

Maar ik vind de boeken van Rob Ruggenberg altijd leuke boeken ook omdat de hoofdpersoon rond mijn leeftijd is. En ‘Haaieneiland’ is een heldhaftig kinderboek (die ook gelezen kan worden door volwassenen).

Eigenlijk vind ik Roemer een zielige jongen want hij is zijn moeder op zeer jonge leeftijd verloren en zijn vader zit in de gevangenis. Maar Roemer is ook een heel dappere jongen die tijdens zijn reis heel hard moet werken ondanks zijn jonge leeftijd. Tijdens de zware reis is zijn broer overleden, waar hij veel verdriet van heeft. Hij heeft hem begraven op Takapoto waar hij uiteindelijk blijft wonen want in Zeeland heeft hij toch geen familie meer. Op het eiland leert hij Nu’i kennen waar hij verliefd op word.

Het is levensgevaarlijk op het eiland Takapoto. Niet alleen omdat er heel veel haaien zitten maar ook omdat ze worden aangevallen door Ann’a. Je ziet een duidelijk verschil tussen Nederland en Takapoto, want de Nederlanders hebben geweren en de mensen van Takapoto hebben alleen maar speren. De mensen van Takapoto denken dat de geweren donderbussen zijn van god om hun te straffen.

Nadat Nu’i word ontvoerd haalt Roemer haar weer terug waardoor hij een echte held word. Alleen dan gaat wel Swart Jan dood die een goeie vriend was van Roemer. Daarna komt er een hele grote storm aan en overlijdt Baltus Jansse dan is Roemer de enige overgebleven Nederlander.

Lars Wezenbeek

Reageer