Wie is online
8 bezoekers online
Voor alle nieuwe posts…

Volg ons op Twitter

Tweet het openingsbericht ->
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

Portal
Portal van bekende en vooral minder bekende bloggers en opiniemakers.
English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archief
december 2015
Z M D W D V Z
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Het bruist van jewelste

n, lukt het ’n beetje met dat vernieuwde centrum in Best? Wat? Het bruist, het bruist van jewelste, al was het alleen maar de waterstraat op het met ministeentjes in waaiervorm herbestrate plein. Ik ging afgelopen zaterdag even kijken, ook al omdat mij signalen bereikten dat je in de Bestse winkelcentra over de hoofden kon lopen. Even niet gedacht aan de kunstijsbaan. Het stond vol tenten voor het gemeentehuis, dus niks spuitende fonteinen.

(Gesproken column voor Omroep Best, o.m. 16.12.15, 18:10 uur.)

Meer op Manieren

2 Reacties op “Het bruist van jewelste”

  • Al in 2009 hebben drie HBO-afstudeerders een brede enquête gehouden onder het Beste kooppubliek over de mogelijke afsluiting van de Hoofdstraat. Deze studenten hebben vervolgens een voorstel gedaan om ‘Centrummanagement’ in het leven te roepen. Dan zouden ondernemers en winkelend publiek (shoppen, geen boodschappen doen) elkaar (veel) beter vinden. De overgrote meerderheid van dat winkelende publiek was voor het afsluiten van de Hoofdstraat voor doorgaand (auto)verkeer tussen 11 en 18 uur. Die optie is verder uitgewerkt en zou stand moeten houden. Als je de Hoofdstraat weer belast met vooral doorgaand autoverkeer vertrekt het al sterk afnemende winkelend publiek nog sneller naar de grote steden (shopfunctie) in de omgeving en naar bol.com!

  • Toen de eerste plannen voor een aangepast centrum werden gemaakt (tussen 2000 en 2005), heb ik heel wat mensen horen zeggen: ‘Het centrum van Best is niks en zal ook nooit iets worden.’ Dat weigerde ik te geloven, vandaar dat ik me onder meer op de politiek stortte.

    Ruim tien jaar later heeft er een cosmetische operatie plaatsgevonden van het straatmeubilair, die echter niet kan verhullen dat er in het verleden door projectontwikkelaars lelijke gebouwen mochten worden neergezet die niets met een dorps karakter te maken hadden, waardoor er een allegaartje is ontstaan. Een ingrijpender plan om er een eenheid van te maken, werd begin 2006 door de gemeenteraad unaniem aangenomen, maar kwam door koudwatervrees nooit van de grond. Vervolgens was er ook nog een economische crisis en zijn er in het centrum nog aardig wat ondernemers actief die menen dat verkoopformules uit de vorige eeuw niet achterhaald zijn. (Dat vinden onroerendgoedeigenaars trouwens ook waar het de huurprijzen betreft.)

    Winkelen anno 2015 bestaat uit drie mogelijkheden. 1. via internet; 2. boodschappen doen (supermarkt/makro/grote keten); 3. winkelen bij zaakjes die je niet in elke stad tegenkomt. 1 is efficiënt, 2 ook en mag desnoods ergens in een weiland als je daar maar kunt parkeren (liefst gratis), maar 3 is alleen gezellig in een mooie omgeving en als je niet door auto’s van je sokken wordt gereden.

    Unieke zaakjes zijn er in Best niet veel. Winkelstraten met karakteristieke gevels ook niet. De enige kans die je nog hebt, is als je niet ondersteboven wordt gereden en als drukbezette terrasjes ondernemers trekken die willen investeren in mooiere gevels en unieke winkels. Een kleine kans, maar wel een laatste. Anders krijgen de betweters uit het begin van deze eeuw helaas gelijk: ‘Het centrum van Best is niks en zal ook nooit iets worden.’

Reageer