Wie is online
3 bezoekers online
Voor alle nieuwe posts…

Volg ons op Twitter

Tweet het openingsbericht ->
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
december 2015
Z M D W D V Z
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Politiek en burger in verschillende werelden

J.C.M. van der Schoot


Emeritus hoogleraar maatschappelijke bestuurskunde aan de Universiteit van Tilburg, Gabriël van den Brink, noemt het tragisch hoe de politiek en het publiek in verschillende werelden leven.

gvdbrink
Beeld: YouTube

 

Van den Brink doet dat naar aanleiding van een recente uitgebreide peiling door NRC Handelsblad onder burgers ’over de stand van het land’.
Hoe kijken wij, de burgers, naar de samenleving en hoe kijkt de politieke klasse naar ons? Twee totaal verschillende werelden!

Van den Brink concludeert uit de antwoorden van de geïnterviewden in dit onderzoek ondermeer, dat de mensen helemaal geen marktwerking willen in de zorg. Ze willen niet gedwongen worden tot wat men noemt: zelfredzaamheid.
‘Ik heb de kloof tussen burger en politiek zelden scherper verwoord gezien dan in deze gesprekken’, aldus Van den Brink.

Mensen willen helemaal
geen marktwerking
in de zorg

De ondervraagden willen goede zorg en een sociale samenleving. Het gaat ze niet om het geld, al maken zij zich wel zorgen om de tweedeling tussen arm en rijk.

De ondervraagden hebben het nauwelijks over een beschaafde omgang met vluchtelingen of over de economische crisis. ‘Daar heeft de politiek het wel over. Je ziet een ontkoppeling van wat gewone mensen belangrijk vinden en wat de politiek belangrijk vindt. Tragisch om te zien.

De zorgen van politici zijn terecht, maar het lukt ze niet om ze over te brengen op het publiek’, zegt Van den Brink.

Nog enkele pittige uitspraken: Er is te weinig uitwisseling tussen wat politici beweegt en wat een flink deel van de bevolking denkt. Men bestuurt, desnoods tegen de bevolking in. Er is een maatschappelijk tekort: inzetten op de neoliberale agenda zonder goed te kijken naar de gevolgen voor mensen aan de onderkant. En er is het morele tekort. Alles wat de politiek doet, heeft een morele kant, maar niemand heeft het over de moraal’, zei de hoogleraar bij zijn afscheid, dat samenviel met de resultaten van het NRC-onderzoek.

Dit onderzoek en de uitspraken van Van den Brink verdienen naar mijn mening grote aandacht.

Een reactie op “Politiek en burger in verschillende werelden”

  • ZIEK word ik ervan, van die marktwerking in de zorg. Maar om in de sfeer van het debat te blijven, welke politieke partij durft daarvan straks een verkiezingsitem te maken?

Reageer