Wie is online
1 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
november 2015
Z M D W D V Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Bestenaren soepel over noodopvang vluchtelingen


Bestenaren, in het bijzonder omwonenden van de aangewezen locatie, sporthal Naestenbest, hebben vanavond soepel gereageerd op de mogelijke komst van ongeveer 200 vluchtelingen voor opvang gedurende drie, maximaal vijf dagen. Wanneer dat zal gebeuren is nog niet bekend. Belangstellenden voor een informatieavond van de gemeente vulden de grote zaal van Prinsenhof helemaal.

 

 

De sporthal is de enige mogelijkheid die Best heeft, verklaarde burgemeester Anton van Aert. Hij zei vooraf bezorgdheid bij sommige inwoners te hebben vastgesteld, maar dat er ook mensen zijn die hulp in een of andere vorm hebben aangeboden. De gemeente is bereid een en ander te coördineren.

Het is niet uitgesloten dat na een eerste opvang van hooguit een kleine week, er nog meer zullen volgen. ‘Maar’, aldus Van Aert,  ‘het is niet de bedoeling er een serie van te maken. Dat proberen we te voorkomen door regionale afstemming. Een en twintig gemeenten werken daarbij samen.’

Best heeft ook een taak bij de definitieve huisvesting van zogenaamde statushouders (verblijfsvergunning). ‘Dit jaar zijn er dat 54, waarvan we nog 18 te gaan hebben.’

Sporthal Naestenbest had al een plek in het gemeentelijke ‘rampenscenario’ en beschikt over voldoende faciliteiten om enkele honderden mensen tijdelijk te huisvesten. Alleen de grote zaal gelijkvloers zal daarbij worden gebruikt. De voorzieningen boven, zoals fysio en fitness, draaien gewoon door. Er zijn door de gemeente particuliere beveiligers aangetrokken en ‘politie en boa’s houden ogen en oren goed open’, zei de Bestse burgemeester. Hij vertelde verder dat het COA is nagegaan, in hoeverre er rond AZC’s (wat de sporthal dus niet is) sprake is van meer criminaliteit. Dat is niet het geval. ‘Maar garanties kan ik natuurlijk niet geven.’

Het algemene gedeelte van de bijeenkomst duurde maar een half uur. Daarna konden de aanwezigen ‘bilateraal’ vragen stellen aan enkele door de burgemeester voorgestelde gespecialiseerde medewerkers; ook was er de mogelijkheid, vragen op een kaartje te zetten, die dan telefonisch of per email zullen worden beantwoord. Veel voorkomende vragen waren op papier beschikbaar en er is over een en ander een speciale pagina op de gemeentelijke website.

Op de bijeenkomst waren alleen de genodigde omwonenden van de sporthal en andere Bestenaren die zich vooraf hadden aangemeld welkom. Pers, zoals uw verslaggever, was incognito.

Reageer