Wie is online
1 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
oktober 2015
Z M D W D V Z
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Stilte horen is mooier dan een edelhert zien

J.C.M. van der Schoot


Brabants Landschap begint binnenkort met de aanleg van vijftien kilometer omheining in het driehonderd ha tellende natuurgebied De Scheeken tussen Boxtel en Best om daar volgend jaar vijftien edelherten uit te zetten. De Scheeken maakt deel uit van het zogenoemde Groene Woud tussen Den Bosch, Tilburg en Eindhoven.

 

Provinciebestuurder Johan van den Hout en het bestuur van Brabants Landschap zijn ijverige voorstanders van dit plan. De statenleden zijn verdeeld, de boeren maken zich ongerust over de vergoeding bij schade en menige verkeersdeskundige is ondanks de omheining niet helemaal gerust te stellen.

Het edelhert wordt door het bestuur van Brabants Landschap,  provinciebestuurder Van den Hout en hun medestanders gezien als ´de koning van het woud, die dienst zal doen als de grote publiekstrekker voor het gehele gebied´.

Provincie, Brabants Landschap, gemeenten en ondernemers zitten wat de commerciële belangen betreft, aardig op een lijn. Toch is op deze ontwikkeling heel wat af te dingen. Immers: Vele malen belangrijker dan het uitzetten van edelherten als toeristische trekpleister, zijn rust en stilte in het gebied en het tegengaan van stank van de veebedrijven.
 
Aan het inperken van de stankoverlast wordt hard gewerkt, maar in de natuurgebieden van het Groene Woud als ook elders in de Brabantse natuur,  o.a. in Kempen en Peel, is stilte een schaars product. Het geluid van verkeer en vliegtuigen dringt vrijwel overal door, doch de grootste en meest irriterende herrie in de natuurgebieden komt van groepen crossers, motorrijders, stoere mannen op terreinwagens en quads.

Of ze daar nu wel of niet illegaal rijden, met of zonder kenteken, verandert niets aan de herrie. Het verbaast mij, dat er vele verschillende soorten verkeer op de zandwegen in de natuur zijn toegestaan. Ik maakte tijdens een excursie in de Mortelen (ook Groene Woud) mee, dat de gids zijn uitleg moest onderbreken vanwege de herrie van een stel terreinwagens. De gids verzuchtte: ‘ja, die mogen hier rijden’.
 
Stilte in de natuur is de beste en meest doeltreffende toeristische publiekstrekker, die men zich kan wensen. Incidentele pogingen om deze recreatieve herrie in de natuur te beteugelen, lopen  echter op niets uit. De aanpak verschilt teveel per gebied, is onsamenhangend en niet structureel. 
Alleen een glashelder verbod zonder allerlei uitzonderingen, gecombineerd met een keiharde dagelijkse handhaving, kan hier misschien nog uitkomst bieden. Maar het kwaad is al wijd verspreid.
 
Draai die situatie maar ‘ns terug. Geen sinecure, want iedereen heeft kennelijk recht op zijn eigen feestje met of zonder toestemming. Bestuurders kijken graag de andere kant op als het om dit soort zaken gaat. Niet kijken is ook niets zien. De bedenkers van het plan om edelherten in te zetten als grote publiekstrekker, laten hun beste en meest aantrekkelijke publiekstrekker, namelijk de stilte, onbenut. De stilte horen is mooier dan het zien van een edelhert!

Eerder: Edelherten in het Groene Woud?

Een reactie op “Stilte horen is mooier dan een edelhert zien”

  • J. v. Zwam:

    Ik kwam per toeval uw brief tegen, dit n.a.v. het artikel over plaatsing van edelherten en ons wederzijds ongenoegen t.a.v. al het ‘vreemde’ verkeer op zandpaden en de vernieling van deze paden die hiermee gepaard gaat. Je kunt er soms niet meer wandelen door de diepe sporen van quads en terreinwagens. Tevens is herrie een grote boosdoener waar normaal gesproken toch de stilte van de natuur moet overheersen.
    De wegen rondom de Scheeken, St. Oedenrode, zijn te makkelijk toegankelijk voor natuurmisbruikers.
    Het zou toch fijn zijn als hier eens duidelijk beleid over wordt gevoerd.

Reageer