Wie is online
27 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
september 2015
Z M D W D V Z
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

De Groene Draeck

Peter Stiekema


In 1957 kreeg kroonprinses Beatrix ter gelegenheid van haar 18de verjaardag namens het Nederlandse volk een Lemster aak, genaamd ‘De Groene Draeck’, aangeboden. Ik was toen nog te jong om tegen een dergelijk cadeau te protesteren, zo kort na de oorlog, voor een in ieder geval van afkomst, vooral Duitse prinses. Toegegeven, bij de aanbieding van de ‘Draeck’ was beloofd dat de Nederlandse samenleving, lees de


Beatrix op haar schip in 1960


Belastingbetaler, voor het onderhoud van het schip zou opdraaien. Vervolgens werd het hele zaakje vergeten, dan wel in de doofpot gestopt. Daar waren – en zijn – de Oranjes en hun aanhang altijd tamelijk goed in gebleken. Overigens gaat het verhaal dat Beatrix bij zwaar zeilweer op het IJsselmeer ook wel eens groen zag. Of de koninklijke maaginhoud dan bij de vissen terecht kwam, vermeldt het verhaal niet. Ik zou in dat geval in ieder geval geen IJsselmeerpaling meer nuttigen, maar dit, uiteraard, geheel terzijde.

 

 

In 2007 barstte er een heftige, bijna maatschappelijke,  discussie los over die onderhoudskosten. Want toen bleek uit de begroting dat die altijd voor rekening van het ministerie van Defensie waren gekomen. En het ministerie bezuinigde overal op, maar niet op de kosten van de ‘Draeck’. Indien het schip vandaag de dag nieuw zou worden gebouwd, dan zou het vaartuig hooguit een half miljoen euro kosten. En het onderhoud bedraagt normaal gesproken zo’n 10.000 euro per jaar. Maar in 2006 en 2007 waren de onderhoudskosten in totaal 416.000 euro. Kennelijk was er sprake van enige achterstand, om het maar eufemistisch uit te drukken.

In mei 2010 werd bekend gemaakt  dat (toen) koningin Beatrix alsnog een groot deel van het onderhoud zelf zou gaan betalen. Zij droeg twee jaar lang aan het extra onderhoud bij tot een bedrag van € 326.000. Maar onlangs kwam Alexander Pechtold er achter dat de kosten wederom zwaar uit de klauw liepen. De afgelopen jaren was 51 mille per jaar begroot, maar dat bleek veel te weinig. Nu staat voor de ‘Draeck’ voor volgend jaar 91.000 euro ingeboekt op de begroting van Defensie. Overigens ontvangt prinses Beatrix volgend jaar een toelage van 489.000 euro, netto wel te verstaan. Dat is een toename van 24.000 euro, anderhalf keer het minimumloon.

Als ik de marine was dan wist ik het wel. Dan zou ik de ‘Draeck’  als oefenschip gebruiken en het onding per ongeluk snel naar de andere zeilwereld helpen. Vuilnisman, mogen deze brokstukken met gouden plees en diamanten kranen ook nog meeeeeee?

Lees ook: ‘Boeier Fries Statenjacht kost habbekrats’

5 Reacties op “De Groene Draeck”

 • peter stiekema:

  ……en nu de gouden koets nog?… Hoeveel asielzoekers zouden daar, qua kosten voor renovatie, niet in passen?

 • Natuurlijk ben ik het in grote lijnen met je eens. Het is het standpunt van de gemiddelde republikein hè. Toch moet ik weer denken aan een opmerking van een collega van de Leeuwarder Courant, lang geleden, in de tijd van Juliana. Hij zei: Wat zou ons dat koningshuis per inwoner per jaar kosten? Een dubbeltje? Ach, laat dan ook maar.

 • Friese watersportbedrijven, verzameld in Skipper.nl, willen de exacte onderhoudslijst van de Groene Draeck opvragen en die als offerte op de eigen website plaatsen, zo meldt de Leeuwarder Courant. Skipper denkt dat er minstens een derde af kan. Sytze Kooi van Sailcharter Friesland becijfert de jaarlijkse vaste onderhoudskosten op een derde van het huidige budget: 32.500 euro om precies te zijn. Dat is inclusief winterstalling, schoonspuiten, havengeld en verzekering, motoronderhoud, schilderwerk en zeilen vervangen.

 • peter stiekema:

  De Kamer debatteert later deze maand met Rutte over de begroting van de koning, zo meldt de Telegraaf vandaag, 2 oktober. Ook de hoge onderhoudskosten van de boot van prinses Beatrix, De Groene Draeck, komen dan aan de orde.

  Ik hoop dat je oud-collega beter heeft leren rekenen, want 1 dubbeltje per inwoner betekende midden jaren zestig (12 miljoen inwoners) een bedrag van 1,2 miljoen gulden. Daar onderhoudt men de Groene Draeck alleen al niet van. Zelfs in 1815 kostten de Oranjes al veel meer, omdat zij immers een bepaald percentage (ik meen zes) van de landsbegroting hadden bedongen. In 1815 werd het vermogen van koning Willem 1 geschat op 10 miljoen gulden. In 1840 bezat hij al 200 miljoen, terwijl het volk verpauperde. In wezen is er nu dus niet veel veranderd.

  • Guido:

   Ja, ik heb later bedacht dat dat dubbeltje natuurlijk niet kon kloppen. Misschien zei-ie 1 gulden, maar je hebt al voorgerekend dat we er ook daar niet mee waren. 😉

Reageer