Wie is online
2 bezoekers online
Voor alle nieuwe posts…

Volg ons op Twitter

Tweet het openingsbericht ->
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
september 2015
Z M D W D V Z
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Son en Breugel omarmt terreur van feestlawaai

J.C.M. van der Schoot


De gemeenteraad van Son en Breugel heeft besloten in de omgeving van het Kerkplein in het centrum een woning -prijs 550.000 euro- aan te kopen om het plein als locatie voor evenementen beschikbaar te kunnen houden. De bewoners van het aan te kopen pand hebben jarenlang stelselmatig bezwaar aangetekend tegen het grote aantal luidruchtige evenementen op het plein. Uit de gevoerde procedures voor de Raad van State in deze zaak kwam eerder naar voren, dat andere evenementen dan de Kermis niet meer op het plein gehouden mochten worden.

 

 

 

Door de aankoop van de woning van de bezwaarmakers vervallen de bezwaren, want de bewoners gaan elders wonen. De weg is nu vrij om de toekomstige feesten (Towerfestival, IJsfestijn en Oktoberfeste) te laten doorgaan. Met andere woorden: de gemeenteraad heeft het gebruik van het Kerkplein als evenementenlocatie niet in gevaar willen brengen en de Raad van State in deze zaak buiten spel gezet. Dat is zeker niet fraai. Het gemeentebestuur heeft de terreur van het feestlawaai omarmd.

In de berichtgeving over deze zaak worden de bezwaarmakers steeds voorzien van het etiket ‘notoir’, hetgeen in eerste instantie volgens Van Dale de betekenis heeft van: ’bekend’, doch in tweede instantie ook als ‘berucht’ wordt aangeduid. Dat laatste woord heeft in de volksmond een negatieve klank en ik vrees, dat de Sonse bezwaarmakers hierdoor ten onrechte worden belast.

De Sonse bezwaarmakers hebben slechts gebruik gemaakt van hun recht tot het indienen van bezwaren zoals elke burger dat recht heeft. Dat zij vele keren hiervan gebruik maakten, doet niet ter zake. Je kunt hoogstens concluderen, dat deze bezwaarmakers ten koste van veel energie te kennen hebben gegeven de overlast van allerlei feesten niet langer te pikken. Zij hebben met de wet in de hand hun leefomgeving verdedigd en ik zou wensen, dat meer mensen dat voorbeeld zouden navolgen, ook al ken ik niet alle details van de Sonse kwestie.

Ergens leeft bij mij de hoop, dat nu andere omwonenden van het Sonse kerkplein bezwaren gaan indienen tegen de festivalmanie op die plek. Laat in Son de zon voor een rustige leefomgeving maar ‘ns opgaan ter lering van andere gemeentesturen. Waarom?

Omdat in talrijke dorpen en steden de overlast en het lawaai van allerlei feesten de spuigaten uitlopen en daardoor aan menige leefomgeving ernstig afbreuk wordt gedaan. De wettelijke normen worden doorgaans keurig nageleefd, maar deze normen deugen van geen kanten. Ze zijn veel te ruim. Er zijn teveel feesten met teveel lawaai. De balans tussen een draaglijke leefomgeving en het oorverdovende feestlawaai is volkomen zoek. Urenlang gebonk in het centrum van een stad of dorp mag dan grote groepen feestvierders plezieren, maar het veroorzaakt ook veel ergernis en overlast aan omwonenden. Ook de nasleep van menig feest zorgt voor veel misère.

De feestvierders en hun uitbaters worden hartstochtelijk door gemeentebesturen omarmd. Dat bijvoorbeeld de terreur van het oorverdovende gebonk van de grote festivals in onze regio, Beekse Bergen, E3-strand Eersel en Aquabest zich uitstrekt over vele kilometers in de omtrek, wordt door de gemeentebesturen met de wet in de hand verdedigd ten koste van de leefomgeving van de individuele burgers. Maar ook de kleinere feesten mogen er zijn, want ook zij zijn meestal groots in hun volume. Niet iets om trots op te zijn; slecht voor de deelnemers, van wie een fors deel gehoorschade oploopt en slecht voor de zo noodzakelijke rust in de leefomgeving.

Zie ook: Oorverdovend succes met 103 decibel

Een reactie op “Son en Breugel omarmt terreur van feestlawaai”

 • José van Gerwen:

  De Kermis feesten moet wel blijven,
  maar dat kan ook wel met wat minder herrie.
  Dit moet toch wel te doen zijn met een beetje fatsoen.
  Dit zal wel moeilijk zijn voor sommige mensen,
  want het fatsoen is soms ver te zoeken !!!!!

Reageer