Wie is online
10 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
juni 2015
Z M D W D V Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

FIFA en Rusland

Peter Stiekema


Je kunt op je klompen aanvoelen dat er achter de schermen veel meer aan de hand is dan alleen een grote schoonmaakactie door FBI en anderen bij de machtige FIFA. Zelfs Sepp Blatter heeft er, tamelijk onverwacht, de brui aangegeven, ongetwijfeld omdat de grond hem te heet onder de voeten werd. Dat zal hem, enkele dagen na zijn herbenoeming door de FBI en anderen ook wel heel duidelijk zijn gemaakt. Exit Blatter. Je kunt niet leider van een grote organisatie wezen waar je naaste medewerkers op grote schaal omkoopbaar zijn en dan gelijk, kardinaal Simonis over het kindermisbruik, zeggen: ‘Ich habe es nicht gewüsst’.

 

 

De FIFA staat al tientallen jaren bekend als een corrupte bende en juist nu wordt er stevig tegen opgetreden. Het lijkt voor de hand te liggen dat zulks alles te maken heeft met de wereldkampioenschappen voetbal, die in 2018 in Rusland worden gehouden, althans, dat is nog steeds de planning. Rusland is een land in oorlog met buurland Oekraïne, al wordt dat van officiële Russische zijde ontkent. Eerst werd De Krim ingelijfd en vervolgens werd de zogenaamde volksopstand in het oosten van Oekraïne vanuit Rusland gedirigeerd. Ook is, zeer waarschijnlijk door de Russen gesteunde seperatisten, een verkeersvliegtuig van Malaysian Airways uit de lucht geschoten met alle bekende tragische gevolgen van dien.  Er kwamen economische en politieke sancties van beide kanten. De tijden van de Koude Oorlog keerden terug en in zowel West- als Oost-Europa worden op steeds grotere schaal militaire oefeningen gehouden.

De VS en West-Europa bekijken deze ontwikkelingen met terechte argwaan. In sommige buurlanden van Rusland, zoals de kleine Baltische staten en Polen, overheerst regelrechte angst voor nieuwe Russische agressie. Alle reden kortom, om in een dergelijk land geen wereldkampioenschappen voetbal te organiseren, of minstens een boycot te overwegen. Daartoe dient de FIFA eerst helemaal op de schop te gaan, zodat de organisatie de handen vrij heeft, om op instigatie van het nog min of meer vrije westen en alle andere weldenkende naties, het WK voetbal uit Russische handen weg te nemen.  Als zulks onmogelijk is, om wat voor reden dan ook, dan dient een boycot te worden overwogen. Haast is in ieder geval geboden. Nederland, dat zich overigens eerst nog maar eens moet zien te plaatsen, zou daarin een voortrekkersrol kunnen en moeten spelen, gelet op de grote aantallen Nederlandse slachtoffers van de geprovoceerde vliegramp in de Oekraïne. Het zou onbestaanbaar moeten zijn dat vaderland
se politici, laat staan leden van de koninklijke familie, hand in hand met Poetin naar wedstrijden staan te kijken, zoals in 2014 tijdens de winterspelen het geval was. Toen onder het motto, dat Rutte c.s. de man wel even op de mensenrechten en het gebrek daaraan in Rusland zouden wijzen.  Zo belaelijk willen we ons in 2018 toch niet maken, valt te hopen.

 

 

 

Reageer