Wie is online
7 bezoekers online
Voor alle nieuwe posts…

Volg ons op Twitter

Tweet het openingsbericht ->
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
maart 2015
Z M D W D V Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Hoe bekwaam moet de top van ABN Amro zijn?

J.C.M. van der Schoot


De recente ontwikkelingen rond ABN AMRO lenen zich niet meer voor grapjes. Volgens het opiniepanel van de tv-rubriek EenVandaag vindt immers zestig procent van de tienduizend ondervraagden dat ABN AMRO staatsbank moet blijven en dat eerst de miljarden staatssteun moeten worden terug verdiend alvorens een beursgang in zicht kan komen. De commotie rond de salarisverhoging met een ton voor ieder van de zes topbestuurders van de bank levert volgens diezelfde groep ondervraagden het bewijs dat de bank nog niet op eigen benen kan staan. Intussen heeft de bank onder druk van de politiek (en het publiek) de salarisverhoging ingetrokken, lees: uitgesteld.

 

 

Het vertrouwen in de banken in het algemeen is sinds het uitbreken van de crisis in 2008 laag. Na de commotie in de afgelopen weken zit dat ‘algemene’ vertrouwen op negentien procent, maar het vertrouwen in ABN AMRO is in de EenVandaag-peiling van maandag jl. gezakt naar dertien procent.

Hoogleraar economie Jan Bouwens van de universiteit van Tilburg probeert in een opinie in NRC Handelsblad van maandag jl. uit te leggen waarom de beste bestuurders van banken de hoogste salarissen ontvangen. Volgens hem is dat omdat zij over de beste kwaliteiten beschikken om de problemen op te lossen. De beste bestuurder vraagt het hoogste salaris. Dus de man met het hoogste salaris wordt gekozen. Zo eenvoudig schijnt dat te zijn. Bouwens komt tot de conclusie dat de overheid er heel content over is dat de banken uit het slop zijn getrokken, maar dat de overheid nu ferm wil overkomen bij het publiek. (De overheid blokkeerde mede naar aanleiding van de commotie rond de salarisverhoging de zo begeerde beursgang). ‘Ze neemt een mogelijk lagere opbrengstwaarde voor ABN AMRO op de koop toe’, aldus de hoogleraar.

De Tilburgse studenten economie moeten hun hoogleraar maar ‘ns grondig bevragen. Hier zijn de vragen:

 • Is de best betaalde manager van de bank vanwege zijn marktwaarde à priori de bekwaamste?
 • Is de bank, die met staatssteun overeind is gehouden, al helemaal uit de problemen?
 • Worden de topmannen door een salarisverhoging nog ‘bekwamer’ dan zij al denken te zijn?

De meerderheid van de ondervraagden in het EenVandaag-onderzoek vindt, dat de ontstane commotie niet voldoende aanleiding is om de rekening nu op te zeggen, hoe ontevreden ze ook zijn. Hoe ver kan het vertrouwen in een bank dalen alvorens een massale leegloop op gang komt? .

Intussen heeft het het financieele dagblad onthuld, dat de Nederlandsche Bank zeer recent ABN AMRO er op heeft gewezen onvoldoende te ondernemen tegen de risico’s van corruptie door de zakelijke betrokkenheid van de bank met het oliebedrijf Gunvor, waarin Poetin belangen zou hebben. Volgens de Nederlandsche Bank negeert ABN AMRO ‘de signalen over corruptie, die al jaren rond dit oliebedrijf hangen’. Hoe bekwaam moet je zijn en hoe hoog je ’marktwaarde’ om bij ABN AMRO de functie van topbestuurder te kunnen vervullen?

Hoogleraar Bouwens mag het zeggen.

Gerelateerd

2 Reacties op “Hoe bekwaam moet de top van ABN Amro zijn?”

 • peter stiekema:

  De minister van Financiën speelt in dit fiasco ook een forse rol. Je zou kunnen stellen dat Dijsselbloem al behoorlijk begint te verwelken.

 • Ik neem deze uitnodiging graag aan.

  1. Is de best betaalde manager van de bank vanwege zijn marktwaarde à priori de bekwaamste?

  Het antwoord is dat bedrijven (de Raad van Commissarissen [RvC]) vanuit de pool van beschikbare managers een keuze maken. Sommigen hebben een zodanig track record (en salaris) dat ze zich alleen voor het betrokken bedrag beschikbaar stellen. Ik ga ervan uit dat de RvC in staat is om een goede afweging te maken tussen salaris en bekwaamheid, en dat het track record informatie oplevert over die bekwaamheid.

  2. Is de bank, die met staatssteun overeind is gehouden, al helemaal uit de problemen?

  In elk geval is veel van de giftige-leningen-problematiek opgelost. Voldoende om de bank naar de beurs te brengen. Bij de giftige leningen vallen de problemen die nu aan het licht komen (o.a. fraude in het Midden-Oosten) in het niet.

  3. Worden de topmannen door een salarisverhoging nog ‘bekwamer’ dan zij al denken te zijn?

  Nee, de relatie ligt andersom. Als iemand bekwaam is, is deze zeldzaam en krijgt daarom een hoog salaris. Waar een RvC op moet toezien is dat managers zich niet laten meeslepen door hun succes. Ze moeten met de voeten op de grond worden gehouden door de RvC en door de toezichthouder. DNB heeft voor de crisis de teugels zodanig gevierd samen met de overheid, dat de bomen tot in de hemel leken te groeien. De landing was hard, heel hard!

Reageer