Wie is online
4 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
januari 2015
Z M D W D V Z
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Schiere monniken terug?

wapen_schierEen drietal cisterciënsers (trappisten) uit Diepenveen houdt een verkennend verblijf op het waddeneiland Schiermonnikoog, in verband met een eventueel permanente vestiging. Ze werden op de aanlegsteiger van de veerboot door de burgemeester verwelkomd.

Cisterciënsers, toen schiere monniken genoemd vanwege hun toenmalig grijs habijt, verrichtten in de vroege middeleeuwen al ontginnings- en waterstaatswerk op het eiland, vandaar de naam Schiermonnikoog.

Sinds 1961 hebben ze er zelfs een standbeeld en ook in het gemeentewapen staat een monnik.->
Meer op LC.nl

2 Reacties op “Schiere monniken terug?”

  • Die monniken zijn op Schier door de burgemeester verwelkomd. Nostalgische attractie op het toeristisch eiland? Dat zal wat de kloosterlingen betreft wel niet de bedoeling zijn, want ze zoeken in ons land juist de steeds schaarsere eenzaamheid. Ik weet nog dat in de jaren zestig de weg Budel/Hamont-Valkenswaard (Borkel en Schaft) langs de Achelse Kluis (ook cisterciënsers) werd verhard en dat de abt daar helemaal niet blij mee was. Inmiddels is de kluis een dependance van Westmalle en verblijven er nog maar vijf monniken. Door de tijd ingehaald. Het klooster is nu Belgisch rijksmonument en inderdaad een geliefd verzamelpunt van dagjesmensen en toeristen.

  • De Leeuwarder Courant neldt zaterdag dat het midweekje wonen op Schiermonnikoog de cistercienser broeders goed is bevallen. Ze hebben ook veel bemoedigende reacties gekregen van inwoners. De monniken uit Diepenveen streven naar een miniklooster op een rustige plek aan de rand van het dorp.

Reageer