Wie is online
7 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
oktober 2014
Z M D W D V Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

De beeldhouwster van Mariken

mariken_van_nimwegen


I
n 1957 kocht ik mijn eerste fotocamera – voor 125 zuurverdiende guldens – bij de fotozaak Verweij op Plein 1944 in Nijmegen. Ik liep er rechtstreeks mee, via de Augustijnenstraat, naar de Grote Markt, stelde me op voor Café Marktzicht – toen beter bekend als ‘Piet de Häörd’ – en maakte, op mijn beurt, de foto van het bekendste stadsgezicht van Nijmegen: rechts het Waaggebouw, recht vooruit een aantal antieke panden waaronder de poort van de Latijnse School.

En op de voorgrond iets nieuws: het bronzen beeld van een jonge vrouw, een mandje in de linkerhand, de rechterhand enigszins verlegen aan het gezicht: Mariken van Nimwegen.

Meer op SanteLOGie

Een reactie op “De beeldhouwster van Mariken”

  • Wat een lelijke console. Is het de bedoeling dat je dat trappetje opgaat om Mariken een tuut te geven? Of is dit de oude situatie, dus jouw foto uit 1957. Het gaat trouwens om een zestiende-eeuws mysteriespel, ‘Mariken van Nieumeghen’ geheten. Die meid verkeerde met Moenen, de verpersoonlijking van de duivel. Jos Stelling heeft daar in 1974 een film naar gemaakt, waarvan ik me een komisch-gewelddadige erotisch scène herinner. Wij (haar moeder en ik) hebben onze tweede dochter Mariken genoemd, omdat we dat zo’n mooie middeleeuwse (middelnederlandse) naam vonden. En nog steeds.

Reageer