Wie is online
12 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
september 2014
Z M D W D V Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Grensbewoners over de Dodendraad

Dodendraad
Op donderdag 16 oktober (20 uur) komen Herman Janssen en Frans van Gils in CultuurSpoor Best een lezing verzorgen over de Dodendraad, een grensversperring onder hoogspanning uit WO1.

 

De Duitse bezetter sloot van medio 1915 tot november 1918 heel de Belgisch-Nederlandse grens af met een elektrische draadversperring onder ongeveer 2.000 volt: de Dodendraad. Deze dodendraad liep van Knokke tot Gemmenich (van Cadzand tot Vaals). Hij heeft minstens een duizendtal mensenlevens gekost.

Herman Janssen en Frans Van Gils, twee leden van heemkundekring Amalia van Solms (Baarle-Nassau-Hertog) en van de heemkundige werkgroep Zondereigen (een gehucht van Baarle-Hertog), vertellen aan de hand van 230 unieke foto’s over de Duitse inval, de bezetting, de grensbewaking, het oprichten van de dodendraad en de gevolgen ervan voor de grensbewoners. Over het smokkelen van voedingswaren, rekruten voor het Belgische leger en brieven van en naar het front. Over de spionage en het verzet tegen de Duitsers. Over familieleden die elkaar jarenlang niet meer zagen.

www.cultuurspoorbest.nl

Reageer