Wie is online
10 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
juli 2014
Z M D W D V Z
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Plan voor mestvergister van de baan

Het plan om in het natuurgebied De Logt tussen Oirschot en Oisterwijk een ‘biomassacentrale’ (mestvergister) te bouwen gaat niet door. Het plan is enkele jaren geleden met medewerking van het provinciebestuur door exploitant Eco-energie b.v. gelanceerd. In december 2012 leek het er op, dat dit plan ook echt zou worden verwezenlijkt, want vele partijen hadden ‘meegedacht’ en konden een graantje meepikken. Er zouden in de Logt (bij de Rozep) appartementen kunnen worden gebouwd, landbouwgrond (70 ha) zou worden omgezet in nieuwe natuur, oude stallen zouden worden afgebroken en de waterhuishouding zou worden verbeterd.

 

Kortom: het ging hier niet meer om twee vliegen in één klap te vangen, maar om een schare vliegen. En als klap op de vuurpijl: de Logt zou ook een mestvergister krijgen en dat zou de aanwezige veehouderijen in dit natuurgebied een welkom geschenk zijn, want ze moeten hun mest kwijt en dat wordt steeds moeilijker. Iedereen had dus zijn feestje, maar vooral de exploitant van de mestvergister en de veehouders! De bouw van de mestvergister was overigens een financiële voorwaarde om de bijkomende plannen (appartementen en natuurverbetering) te kunnen uitvoeren.

Vanwege de economische meerwaarde wilde het dagelijks bestuur van de provincie van harte meewerken aan dit veel omvattende plan. Maar er kwam veel kritiek o.a. van bewoners in het gebied en van het Oirschotse gemeentebestuur. De exploitant stopt nu met het plan, omdat het allemaal veel te lang zal duren alvorens de spade in de grond kan. Misschien een lesje voor het provinciebestuur om niet te snel het predicaat ‘economische meerwaarde’ toe te kennen, maar eerst maar ‘ns goed te kijken of een plan kans van slagen heeft, met name plannen waarmee vele partijen met uiteenlopende belangen gemoeid zijn. Het provinciale predikaat ‘meerwaarde’ dient er juist voor om procedures te verkorten. Dat is hier dan kennelijk niet gelukt.

Eerdere publicatie over dit onderwerp.

Reageer