Wie is online
6 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
mei 2014
Z M D W D V Z
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

‘De Tilburgse revolutie verliep toch anders’

De biografie van musicus Reinbert de Leeuw door Thea Derks ontmoet, naast talloze loftuitingen, toch ook wel kritiek en niet alleen van – zoals bekend – De Leeuw zelve. In de Tilburgse editie van het Brabants Dagblad praat Henri van der Steen met enkele betrokkenen-van-toen bij de ‘revolte’ op de toenmalige universiteit, het Brabants Conservatorium en de Dansacademie. Het was allemaal toch ‘n beetje anders.

Drie studenten, onder wie Peter van Meel en Ton Koster, zouden zich in december 1969 in harpkisten het conservatorium hebben laten binnensmokkelen. ‘Onzin,’ zegt Van Meel nu en hij vermeldt enkele andere door hemzelf als nogal puberaal bestempelde details. Verder is er enig geharrewar over de datering van een en ander, genoeg om ontsteltenis te wekken bij auteur Derks die bekend staat als integer onderzoeksjournalist die niet over één nacht ijs gaat (zij werkte bijna 7 jaar aan de biografie). Wat betreft het smakelijke verhaal over de harpkisten als Paard van Troje zegt Derks dat ze dat van twee bronnen heeft, namelijk van student Pieter Ligtvoet en van de bekende veelzijdige kunstenares Moniek Toebosch. Beiden zijn helaas inmiddels overleden.

Ton Koster meent in het BD ook een lans te moeten breken voor de reputatie van de oprichter en eerste dirigent van Het Brabants Orkest, Hein Jordans. ‘Hij wordt in de geschiedenisboeken altijd als de slechte man afgeschilderd, maar de door de studenten geëiste avant-garde-muziek kwam er wel degelijk’.

Dit laatste staat ook in het boek van Derks en zij behoort overduidelijk niet tot  de ‘zwartmakers’’.

De Tilburgse journalist Jace  van de Ven meldt mij dat vorig jaar een goed boek over deze periode is verschenen: Opstand in het Zuiden, door Frans Godfroy, Paul Kuijpers en Rob Vermijs. Op internet zou daar heel wat over zijn te vinden. En inderdaad, googlen levert onder meer dit op.

Reageer