Wie is online
6 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
februari 2014
Z M D W D V Z
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  

Plan Cranendonck icoon van het oude denken

J.C.M. van der Schoot


Het grootschalige plan Hof van Cranendonck van Leo van Gansewinkel, waarbij het ‘kasteeltje’ en de voormalige proefboerderij tussen Maarheeze en Soerendonk zouden worden omgetoverd tot een ‘droomwereld’ heeft heel wat emoties losgemaakt. cranendonck_1962
Het ‘kasteeltje’ Cranendonck in 1962, toen het nog gemeentehuis van de toenmalige gemeente Maarheeeze. De situatie is sindsdien nauwelijks veranderd.


De meeste inwoners van de gelijknamige gemeente aan de grens met Limburg, waartoe ook Budel behoort, vinden, dat het plan in elk geval veel kleinschaliger moet worden en dat zij er meer zeggenschap over zouden moeten krijgen. Met name de actiegroep Hart voor Cranendonck pleit via een petitie voor grondige inspraak en werpt de vraag op: Wat willen wij zelf met dit gebied? De website van deze groep heeft al meer dan 900 sympathisanten.

 

 

Het plan Hof van Cranendonk omvat onder meer een hotel, restaurant, enkele bars, winkels , feestzalen en een streekmuseum en dat allemaal in de sfeer van de ‘Terug in de Tijd’  in een ‘abdij-achtige -kloosterlijke- setting’. Van Gansewinkel ziet de verwezenlijking van zijn droom als de kroon op zijn succesvol ondernemerschap in de afvalverwerking.

Het vier sterren-hotel krijgt de vorm van een klooster, maar wel met een wellnesscentrum , voorzien van de nieuwste snufjes. In het restaurant staan gerechten op de kaart uit grootmoeders tijd, maar ook alle heerlijkheden van nu. De plannenmakers kunnen ook in de toekomst kijken, want ‘de gasten zullen het prijsniveau alleszins redelijk vinden’.

Tien voetbalvelden

Het grote theatergebouw onder de naam Kathedraal omvat ook zalen, die geschikt zijn voor voor seminars, beurzen, streek-en snuffelmarkten . Voor de theater-programmering wordt gewerkt aan een ‘sterk onderscheidend vermogen’. Het is maar dat u gerustgesteld bent. (TV-presentator Albert Verlinde van RTL-Boulevard is gevraagd een musical over Vincent van Gogh te ontwikkelen. Het moet een ‘langlopende’ productie worden).

ruine_cranendonck_1730
De ruïne van kasteel Cranendonck volgens een kopergravure uit 1730.


Een grote zaal voor exclusieve feesten en sportevenementen krijgt de naam Romaanse Basilica. Ik verzin het echt niet; het staat allemaal in de beschrijving van het plan.

De hotelaccommodatie beslaat alleen al tien voetbalvelden en moet jaarlijks 370.000 gasten trekken. De stallen bij de voormalige proefboerderij zullen worden afgebroken en de proefboerderij wordt opgenomen in de ‘nieuwbouw’, Al bij al is het eigenlijk een tamelijk fantasieloos en oubollig plan; een opeenhoping van allerlei voor de hand liggende voorzieningen zonder ook maar één verrassend element en dat alles gehuld in een middelmatige architectuur. Dit plan solliciteert naar een eerste prijs in de categorie middelmatigheid. Creatieve jonge mensen zullen deze wijze van projectontwikkeling terecht betitelen als een icoon van het ‘oude denken’. Zo’n herontwikkeling in dit gebied moet niet alleen veel kleinschaliger, maar dient ook kwaliteit uit te stralen, zowel naar inhoud als vorm. Enige verbeeldingsklacht mag toch wel worden verwacht. Ook dan rest overigens nog de vraag: wat is nuttig en wat noodzakelijk.

Valse versieringen

Het gehele project is door het dagelijks bestuur van de Provincie Noord-Brabant aangemerkt als ‘een plan met aantoonbare maatschappelijke meerwaarde’. Als de gemeenteraad akkoord gaat met deze provinciale ‘aanbeveling’, houdt dat wel automatisch in, dat het gehele plan via versnelde procedures en dus met minimale inspraak ten uitvoer kan worden gebracht.

gedicht_cranendonck
Meerwaarde?

Op Hart voor Cranendonk.nl staat een gedichtje over wat landschappelijk waardevol is.

 

Op 25 februari is er een mogelijkheid tot ‘inspreken’, maar al op 11 maart zal de gemeenteraad besluiten over de start. De abdij-achtige setting en het waterige sausje uit ’de tijd van toen‘ worden aangewend om het historische verleden en aanzien van het Cranendonckse gebied vakkundig weg te poetsen. Dit soort oprispingen van de plannenmakers doen onwaarachtig aan. Ze zijn kennelijk bedoeld om de grondige herontwikkeling van Cranendonck aanvaardbaar te maken voor de argeloze burgers. De valse versieringen van het plan hebben niets van doen met respect voor erfgoed en leefwijze van ons voorgeslacht. Integendeel, ze lijken te getuigen van gebrek aan smaak en historisch besef. Vanwaar deze minachting?

4 Reacties op “Plan Cranendonck icoon van het oude denken”

 • B.Zunneberg:

  Hier past maar 1 woord : KITSCH !

 • John:

  Jammer dat we ondanks de crisis nog steeds niet leren dat geld en macht niet de juiste drijfveren zijn en dat het niet zou moeten gaan om groot, groter, grootst maar juist om goed, beter en best.
  Mooi artikel.

 • Hart voor Cranendonck nu officieel een vereniging.

  Doelstellingen van onze vereniging:

  1. Het behouden en beschermen van het huidig karakter van Landgoed de

  Baronie van Cranendonck.

  2. Het mede-ontwikkelen van een passende herbestemming van dat landgoed,

  mocht dat aan de orde komen in de toekomst.

  3. Het verrichten van al wat hiermee verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn.

  Onze vereniging is een particulier initiatief die zonder verdere financiële ondersteuning bijeenkomsten houdt, juridische bijstand inhuurt en initiatieven ontplooit om haar doelstellingen te verwezenlijken. Jouw lidmaatschap van € 10,- per jaar is van harte welkom. Ook kun je donateur worden vanaf € 2,50 per jaar.

  Meer informatie vind je op: http://www.hartvoorcranendonck.nl/pages/191397/Aanmelden_als_lid.html

Reageer