Wie is online
5 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
december 2013
Z M D W D V Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Actie tegen fokken van honden met raar uiterlijk

hondenshowDe Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren die al sinds 1867 opkomt voor de huisdieren in Nederland, wil een verbod van de overheid op rashondenshows die aanzetten tot het fokken van honden die ziek zijn en niet normaal kunnen functioneren door hun extreem uiterlijk. Directe aanleiding tot deze actie is de Amsterdam Winner Show, op 14 en 15 december in de RAI.

 

Tijdens rashondententoonstellingen als de Amsterdam Winner Show bepalen keurmeesters per ras welke hond het beste voldoet aan de zogenaamde rasstandaard. In de praktijk betekent dit volgens de Koningin Sophia-Vereeniging (KSV) dat de honden met het meest extreme uiterlijk tot Winner worden uitgeroepen. ‘De pups van zo’n kampioen leveren veel geld op, dus is er de fokkers veel aan gelegen om te fokken op deze uiterlijke kenmerken,’ aldus een persbericht van de KSV.  ‘Daarbij is het van ondergeschikt belang dat de honden fysiek grote hinder ondervinden van hun extreme uiterlijk: buldogs hebben ademhalingsproblemen door een te platte snuit en kunnen zich niet op natuurlijke wijze voortplanten, Cavalier King Charles spaniëls kampen met ondraaglijke hoofdpijn door een te kleine schedel en de shar-pei heeft chronische infecties door overmatige huidplooien.’

Naast welzijnsproblemen door een extreem uiterlijk zou het systeem van rashondenshows tot inteelt leiden. ‘Immers: hoe kleiner de genetische variatie, hoe groter de kans op nakomelingen met de gewenste uiterlijke kenmerken. Het directe gevolg van inteelt is echter dat voorheen zeldzame erfelijke afwijkingen veel vaker gaan voorkomen in een ras. Zo lijden labradors en golden retrievers vaak aan kanker.’

www.sophia-vereeniging.nl

2 Reacties op “Actie tegen fokken van honden met raar uiterlijk”

Reageer