Wie is online
4 bezoekers online
Voor alle nieuwe posts…

Volg ons op Twitter

Tweet het openingsbericht ->
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
oktober 2013
Z M D W D V Z
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Vijfde historisch jeugdboek Rob Ruggenberg

Een verboden liefde in zeventiende-eeuws Japan

ruggenberg_hiradoEen Nederlandse jongen en een Japans meisje vechten voor hun leven in De boogschutter van Hirado, de vijfde  historische jeugdroman van Rob Ruggenberg, die dinsdag 5 november verschijnt.
Gebaseerd op ware gebeurtenissen vertelt dit jeugdboek het verhaal van de verboden liefde van Reyer en Sakura, de dochter van een samoerai uit Hirado.

Daar, in het uiterste zuidwesten van Japan, heeft de VOC een gigantische handelpost gebouwd, en leert de 14-jarige Reyer het vak van koopman. Zijn leermeesters denken alleen aan geldverdienen en macht.

 

 

Reyers baas trouwt met Sakura, een jong meisje dat door haar vader naar de VOC-kooplieden wordt gestuurd. Niemand weet dat ze opdracht heeft om de Nederlandse kooplieden te bespioneren. Ze haat haar oude, stinkende echtgenoot. En dan gaat alles fout.

In dit oude Japan, vol christenvervolgingen, list en geweld, zet Reyer zijn toekomst, zijn leven op het spel om het meisje te redden.

Hij gebruikt daarbij de yumi, de extreem lange Japanse boog waarmee een Chinese piratenzoon hem leert schieten.

Speurtocht naar het onbekende

Bijna iedereen heeft wel eens van Desjima gehoord, waar de VOC ruim twee eeuwen lang een handelspost had. Maar bijna niemand weet wat zich vòòr die tijd afspeelde, toen de VOC op Hirado zat, een klein Japans eiland ongeveer 100 kilometer ten noorden van Nagasaki. Over deze eerste dertig jaar van de VOC in Japan is weinig bekend. Rob Ruggenberg heeft in archieven in Nederland en in Japan ongelofelijke feiten naar boven gehaald, vaak onbekend of gewoon vergeten.

In Hirado zelf heeft Ruggenberg vijf weken lang onderzoek gedaan, daarbij geholpen door jongeren, historici en andere Japanners die zelf ook nieuwsgierig waren naar hun geschiedenis. Al die feiten gebruikt de in Best wonende schrijjver om in dit spannende boek een meeslepend beeld te schetsen van de Japanse samenleving in de 17de eeuw, en van de bizarre rol die de VOC daar toen speelde.

De boogschutter van Hirado is Rob Ruggenbergs vijfde historische jeugdroman. Hij heeft er bijna drie jaar aan gewerkt. Zijn eerdere boeken vielen vaak in de prijzen. De Griffeljury bekroonde zijn werk twee maal met een Vlag en Wimpel. De Jonge Jury 2013 koos zijn boek IJsbarbaar tot beste jeugdboek van het jaar.

Rondom het nieuwe boek, als de vorige uitgegeven door Querido.  is een  website gebouwd, met honderden illustraties en ander materiaal die de achtergrond schetsen van dit boek, en van de geschiedenis van de VOC in Japan. Zie www.hirado.nl .

Reageer