Wie is online
0 bezoekers online
Voor alle nieuwe posts…

Volg ons op Twitter

Tweet het openingsbericht ->
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
oktober 2013
Z M D W D V Z
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Een boekschandaal is nooit weg

Een schandaal rond een boek is nooit weg. Voor de schrijver zomin als voor zijn aanklager.

Muzikant en producer Peter (Kom van dat dak af) Koelewijn heeft zijn Eindhovense ex-stadgenoot A.F.Th. van der Heijden voor de rechter gedaagd, wegens insinuaties in diens jongste roman De Helleveeg’, dat zijn familie boven haar viswinkel aan de Heezerweg in het stadsdeel Stratum een abortuskliniek zou hebben gedreven.

Meer op Manieren

5 Reacties op “Een boekschandaal is nooit weg”

 • Mij was bij lezing van het boek al opgevallen dat Peter K. zich opvallend gedeisd had gehouden. Maar dat is nu over, blijkbaar. Al zie ik aankomen dat hij die zaak niet wint.

  • Daarom vond ik het nodig, de citaten in het stukje op te nemen. Hoe zwaar kunnen ‘insinuaties’ hier worden opgevat? Vind het trouwens wel opvallend, dat A.F.Th. in dit deel van ‘De Tandeloze Tijd’ geen pseudoniemen gebruikt, zoals wel in voorgaande delen (Flipse voor Philips en slijterij De Sparren voor Van der Dennen).

 • Van der Heijden reageert nu toch: (via ED) ‘Koelewijn leest niet goed’

  • Dat klopt dus met onze bevindingen. Weliswaar suggereert A.F.Th. een dubieus ‘bedrijfje’ boven de vishandel, maar nergens staat dat de familie Koelewijn daar iets mee te maken had.

 • Redactie hhBest:

  Schrijver A.F.Th. van der Heijden heeft niet onrechtmatig gehandeld door in zijn roman ‘De Helleveeg’ de (viswinkel van) familie Koelewijn te verwerken. Dit heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam op 15 november beslist. Zanger Peter Koelewijn had om een rectificatie en schadevergoeding gevraagd omdat in zijn ogen Van der Heijden de eer en de goede naam van zijn familie heeft geschaad. Waar feit en fictie in een roman door elkaar gebruikt worden, is de uitingsvrijheid van een romanschrijver niet ongelimiteerd, meent hij. De rechter oordeelt anders: de zanger en zijn familie worden in het boek niet in een kwaad daglicht gesteld – het gaat om een roman waarin de (famiie van) Koelewijn geen rol van betekenis speelt, behalve dat de abortuspraktijk boven de werkelijk bestaand hebbende viswinkel van de ouders van Koelewijn is gesitueerd. De rechter acht het begrijpelijk dat Koelewijn het onprettig vindt dat de (gefingeerde) abortuspraktijk is gelokaliseerd boven de winkel van zijn ouders en dat Van der Heijden in een negatieve context schrijft over een vislucht in het trappenhuis, maar vindt de vrijheid van meningsuiting belangrijker. Van der Heijden hoeft de gewraakte passages niet te rectificeren en geen schadevergoeding te betalen.

  Bron: rechtbank Amsterdam

Reageer