Wie is online
264 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
oktober 2013
Z M D W D V Z
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

De Zwarte Piet toegespeeld

J.C.M. van der Schoot


zwartepietspelEen nieuw fun-virus heeft Brabant in zijn greep. Plotseling is oktober de maand van de Bierfeesten en Halloween. Andere jaren was hier en daar wel ‘ns een bierfestijn met Duitse hoempa en hing er ook wel ‘ns een uitgeholde pompoen met open ogen, neus en mond vol tanden te griezelen in een boom, dankzij een flikkerend kaarsje. Vooral Zandoerle had het op Halloween begrepen. De fenomenen Oktoberfest en Halloween zijn nu onmiskenbaar in opmars.

Menig dorp heeft nu een heus bierfestijn in een Hofbrauhaus, jawohl met in Dirndl en Lederhosen uitgedost publiek, dat zich het bier uitermate goed laat smaken. De Tiroler klanken verhogen de stemming. Moet dit festijn het vooral hebben van veel bier, Halloween heeft heel wat anders in petto: griezelen, schrik en enge effecten. Het Kempisch Bakkerijmuseum in Luyksgestel bakt zelfs ´griezelbroodjes´.

Brabant afficheert zich graag als een land met Bourgondische kwaliteiten, een land ook met stevig verankerde tradities waar het leven goed is en waar de eigen identiteit hoog in het vaandel staat. Wat voor een identiteit in welk vaandel? Werk aan de winkel voor de provinciale Brabantse smaakmakers, Omroep Brabant en de traditionele erfgoedbewakers, die zo druk in de weer zijn om de schijn van een Brabantse identiteit overeind te houden.

Maar pas op. Ik droomde, dat ik een Heimat-professor uit München sprak. Boos als die man was! Blijf van onze Dirndl en Lederhosen af. Wirklich Rassenhass. Kreeg ik even de Zwarte Piet toegespeeld. Geef mij maar een pompoen. Maak ik heerlijke soep van.

Een reactie op “De Zwarte Piet toegespeeld”

Reageer