Wie is online
1 bezoekers online
Voor alle nieuwe posts…

Volg ons op Twitter

Tweet het openingsbericht ->
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
juni 2013
Z M D W D V Z
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Alleen voor zichzelf zorgende zorgbestuurders

J.C.M. van der Schoot


Zorgorganisatie Zuidzorg staat er gekleurd op. Een bestuurder die na zeven weken werken vindt, dat haar nieuwe baan toch niet aan haar verwachtingen voldoet, krijgt 170 mille mee. Alom verontwaardiging en terecht. Op zich al een schandaal. Maar het schandaal wordt nog groter nu de vier leden tellende Raad van Toezicht is opgestapt, niet omdat de leden vinden dat zij iets fout hebben gedaan, maar ‘omdat er iets fout is gegaan’.

 

Deze toezichthouders waren beslist ooit de beste leerlingen van hun managerscursus. Ze hebben uitstekend geleerd hoe zij hun straatje schoon moeten vegen. Ze zijn handig in taaltrucs. Dit in tegenstelling tot hun handigheid in het houden van toezicht.

De afspraak met de vertrokken directeur, mevrouw Hanneke Houtzagers, was ‘overeenkomstig de regels’, zo zeggen de afgetreden toezichthouders. Als dat zo is, zijn de regels fout, in elk geval maatschappelijk onaanvaardbaar. Toezichthouders dienen dat te beseffen en als zij dat besef niet hebben moeten zij niet in een Raad van Toezicht belanden.

Wat volmondig lafhartig mag worden genoemd is het verweer van de vier toezichthouders. Niet zij hebben iets fout gedaan, maar de krant , het Eindhovens Dagblad, dat de zaak publiceerde. De boodschapper heeft het weer ‘ns gedaan! Brutaal,absurd en onbeschaamd. Ook bestuursvoorzitter, Marc Veldhoven, de hoogste baas van Zuidzorg, mag met de afgetreden toezichthouders gerekend worden tot het groeiend legertje ‘maatschappelijk vervreemden’. Zij kunnen bestempeld worden als onbekwaam voor functies in de zorg. Zij gaan er van uit, dat alle onrust over hun optreden over een paar dagen weer is geluwd. De schade, die zij echter hebben aangericht in hun eigen organisatie is niet in geld uit te drukken.

Omdat deze onbekwame toezichthouders nooit meer mogen toekomen aan het houden van toezicht, volgen hier hun namen: Frank Kaptein, Linie Aalbers, Peter Geboers en Steven Jellinghaus. Dit geheugensteuntje lijkt me een maatschappelijk verantwoorde bijdrage om onbekwaamheid uit de zorg te weren…

2 Reacties op “Alleen voor zichzelf zorgende zorgbestuurders”

 • Emiel Bootsma:

  En de politiek doet natuurlijk weer eens niets. Als gemeenteraadslid heb ik er in Best ooit voor gepleit dat in programma’s van eisen voor aanbestedingen ook iets werd opgenomen over salariëringen, bonussen en beloningen. Helaas kreeg ik er de handen niet voor op elkaar; de motie werd verworpen door alle raadsleden die lid waren van een landelijke partij. Men wilde zich niet met dit onderwerp bezighouden.
  In Den Haag is het al niet anders. Men schreeuwt moord en brand over graaisalarissen en bonussen, maar men doet er wettelijk helemaal niets aan. Zelfs de SP heeft nog nooit een wetsvoorstel ingediend dat topsalarissen in algemene zin aan banden legt. Daarbij valt het me steeds vaker op dat vrijwel alle voormalige Kamerleden en bewindslieden na hun politieke carrière zeer goed betaalde banen vinden. Als ik hier ga beweren dat er grootschalige corruptie is in Den Haag, krijg ik waarschijnlijk een proces aan mijn broek, dat ik nooit kan winnen omdat alle rechters immers direct of indirect door leden van de zittende politieke partijen zijn benoemd. Zonder partijlidmaatschap immers geen baan in de maatschappelijke top. Daarom zal ik alleen maar zeggen dat ik het heel toevallig vind.
  Dit alles zorgt ervoor dat het gebeuren bij Zuidzorg mij helaas niet verrast. Wat ik de oplettende lezer aanraadt, is om de komende periode niet alleen te kijken wie waar welk graaisalaris incasseert of met welke bonus komt/vertrekt, maar tegelijkertijd van iedere betrokkene na te gaan of hij/zij lid is van een landelijke politieke partij. U zult tot uw ontsteltenis merken dat ze dat vrijwel allemaal zijn. Zet u dat dan eens af tegen het gegeven dat slechts 2 procent van de Nederlanders een dergelijk lidmaatschap heeft, en u zult ervaren dat we door een zeer kleine groep worden bestuurd. En niet democratisch.

 • J.C.M. van der Schoot:

  Voor de goede orde:
  Ik geloof niet zoals de heer Bootsma in grootschalige corruptie in Den Haag. Maar dat al dat ijverige en slijmerige netwerken vaak kwalijke kanten vertoont,lijkt me overduidelijk. U snijdt overigens zeker enkele belangrijke punten aan,zoals de samenhang tussen het lidmaatschap van een politieke partij en de ’te vergeven’ aantrekkelijke functies. Bij benoemingen zou het primair moeten gaan over bekwaamheden en dat is lang niet altijd het geval. Onbekwame bestuurders zijn een wezenlijke bedreiging van de democratie.

Reageer