Wie is online
2 bezoekers online
Voor alle nieuwe posts…

Volg ons op Twitter

Tweet het openingsbericht ->
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
februari 2013
Z M D W D V Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  

Zijn opvolger moet zelf een god zijn

De teneur van de commentaren op het ‘voortijdig’ aftreden van Benedictus XVI (‘in een dode taal’ schrijft Sante Brun, en inderdaad, wie weet nog in-intuïtief dat XVI zestien betekent?) was uiterst voorspelbaar: Niet meer van deze tijd – zelfs nog maar nauwelijks in staat om met een fenomeen als Twitter om te gaan, voor eeuwig ongelukkig met de gelijkgeslachtelijke liefde, te wereldvreemd om de corruptie in zijn burelen te doorzien, enzovoorts enzovoorts.

Meer op Manieren

2 Reacties op “Zijn opvolger moet zelf een god zijn”

 • peter stiekema:

  Zoals Freek de Jonge ooit zei, zo’n veertig jaar geleden: ‘Celibaat het niet, het schaadt ook niet’.
  Ik zou trouwens ook wel graag een paar van die kokette rode pauselijke schoentjes willen hebben. Onder normale omstandigheden zou ik dat soort schoeisel (kinder)bordeelsluipertjes willen noemen, maar in het Vaticaan hebben ze hun nut doordat je je nagenoeg geruisloos kunt voortbewegen. En dat is handig met al dat geïntrigeer, waar deze Ratzinger zo’n last van schijnt te hebben gehad. Mag dat trouwens wel van god, intrigeren? Kennelijk is er sinds de Borgia’s nog niet zo veel veranderd in Rome.
  Het is te hopen dat de nieuwe paus nog voor de Pasen leert hoe hij ‘Bedank voor die bloemen uit Holland’ moet uitspreken. Dat wil nog wel eens een probleem zijn. Ik herinner me nog hoe de vorige paus, Woytila, bij zijn bezoek aan ons land veel moeite met die h had. Op de eerste dag sprak hij nog van ‘de geilige Maria’, tot schrik van de plaatselijke kerkvorsten. Die sleepten hem die dag nog naar de nonnetjes van Regina Coeli in Vught, teneinde de paus te leren de h alsnog goed uit te spreken. En inderdaad, de volgende dag, een zondag, was Maria niet langer geilig, maar weer gewoon heilig.
  Het lijkt erop dat Ratzinger zich terug gaat trekken in een kamertje van het Vaticaan. Maar dat is toch al te bescheiden. Waarom niet naar Avignon? Daar staat nog een aardig paleisje leeg, en dat is toch een optrekje dat veel meer bij zijn statuur past. Maar hij kan ook nog altijd bisschop van Reykjavik worden. Dat schijnt een heel rustig baantje te zijn.
  En wat te doen met de opvolging: na een Poolse en een Duitse herder zal het wel weer een Italiaan worden. Of maakt toch die Nigeriaanse kardinaal, die bij de bookmakers op 1 staat een kans? Paus Oeboema I, dat lijkt me wel wat. Ook leuk voor Jiskefet trouwens. Extra voordeel: met een donkere paus is het mogelijk het intrigeren over te slaan, je kunt immers meteen met zwartepieten beginnen.
  Het schijnt trouwens, ik las het vanmorgen in de Telegraaf, dat gisteravond bij een onweer de bliksem is ingeslagen in het Vaticaan. Als dat geen teken van boven is, dan weet ik het niet meer. Alleen, wat bedoelt-ie er precies mee?

 • Voor de preciezen onder ons: Het BBC-filmpje dat de bliksem laat zien, toont dat het zeker een uurtje of zes na de abdicatie was, want het was donker en dat de bliksem sloeg in de bliksemafleider bovenop de koepel van de Sint Pieter. Het tijdstip was dat waarop 1Vandaag zijn blasfemische samenvatting van B16’s pontificaat gaf, dus Bas van Werven moet uitkijken, de komende dagen.

Reageer