Wie is online
5 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
augustus 2012
Z M D W D V Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Op de hoogte van Hoogstraten

vangnet_katharinatorenIk blijf graag op de hoogte van Hoogstraten, mijn lievelingsstadje in de Noorderkempen (B), ten zuiden van Breda. Ik ga er regelmatig kijken en een verse Brusselse wafel eten op het terras van De Jachthoorn. Hoogstraten is rijk, met zijn Katharinakerk, waarvan de toren goed van veraf zichtbaar is voor wie per spoor of per auto richting Antwerpen rijdt, zijn stadhuis (van dezelfde 16e eeuwse bouwmeester, namelijk Rombout Keldermans) en zijn begijnhof.

De kerktoren van rode baksteen, met ‘speksteenlagen’, en ‘ui’ als bekroning, behoort tot de mooiste van de Lage Landen. Alleen…sinds kort is ze voorzien van een vangnet en dat is geen goed teken.

 

Kindeke

toren_vanuit_begijnhof_384x512De toren, bijgenaamd ‘Het kindeke van de gravin’ (naar de gemalin van Antoine de Lalaing, Elizabeth van Culemborg, wier praalgraf zich in de kerk bevindt) is 60 jaar geleden herbouwd, nadat de Duitsers haar hadden laten springen. Blijkbaar is ze nu aan restauratie toe.

Bij een wandeling over de hoofdstraat, De Vrijheid, waar het doorgaande verkeer helaas wel voor veel hinder zorgt (Hoogstraten heeft geen ring), valt steeds weer wat nieuws te ontdekken. Zo viel het me deze keer op dat de stad een ‘s Boschstraat heeft. Dat moet je zien in het licht van het oude Hertogdom Brabant, toen deze ‘noordelijke’ regio vier belangrijke steden kende: 

'sBoschstraat_384x288Antwerpen, Bergen op Zoom, Breda en ‘s-Hertogenbosch. Een weg die vanuit Hoogstraten in oostelijke richting leidde, kon dus als het ware niet anders dan verwijzen naar ‘s-Hertogenbosch: ‘s Bosch. Let wel, dit is mijn interpretatie van <- dit bordje. Ik sta open voor correcties en aanvullingen. Breda had in elk geval een Bossche Poort en (heeft nog) een Boschstraat. Heeft dus niets met wat voor woud dan ook te maken.

urineerverbod_384x288Vanuit Breda fietste ik wel eens via Meersel Dreef naar Meerle (nu ook gemeente Hoogstraten). Dan kwam je in een bocht van de weg een bordje tegen met de tekst: ‘Verboden langs den boschrand te pissen.’ Vlamingen kunnen het zo mooi rechtstreeks zeggen, zonder er doekjes om te winden. Nog steeds, zij het iets meer geciviliseerd, op de zijgevel van een huis aan de Hoogstratense Vrijheid. –> Verboden te wateren.

Update: Op 16 september 2012 was het weer ‘autoloze’ zondag in België. Als dat ergens welkom was, dan wel in Hoogstraten (zie de tekst hierboven). Men maakte er een kunstmanifestatie ‘Hoogstraten in groente en bloemen’ van. Een amateur maakte daar een aardig filmpje van, dat op YouTube is te zien.

Zie ook: Hertog laat zich weer eens zien

Lees een artikel over het leven van Elisabeth van Culemborg, gravin van Hoogstraten (1475-1555) Op Historiek.net.

Update (2) 3 oktober 2013: Restauratie Katharinatoren in zicht

Reageer