Wie is online
248 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
augustus 2012
Z M D W D V Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Oude prenten van de valkerij

valkerijValkenswaard, gelegen aan de trekroute van de slechtvalk, was eeuwenlang een belangrijke leverancier van vogels en valkeniers. Zo memoreert het Rijksmuseum in de aankondiging van een  presentatie van een dertigtal 15de, 16de en 17de -eeuwse prenten uit zijn collectie over wat het noemt ‘de prestigieuze valkenjacht’. 

In de ruim dertig tentoongestelde prenten treden jagers met valken veelal op als hoofse minnaars, adellijke heiligen en ijdele losbollen. De presentatie wordt omlijst door enkele historische voorwerpen van de valkerij uit privécollecties van valkeniers.

 

Aan de tentoonstelling, die tot 15 oktober in de Philipsvleugel van het museum is te zien, heeft onder anderen het Valkenswaardse  ‘Valkerij- en Sigarenmakersmuseum’ meegewerkt.

Over de naam Valkenswaard: waard of weert betekent in het middelnederlands markt. In een eerder stadium was het dan ook Verckensweert. Totdat men koos voor verwerking van de valkerij in de naam. Over prestigieus gesproken.

De UNESCO heeft onlangs de traditionele jacht met roofvogels erkend als wereldwijd cultureel erfgoed.

Reageer