Wie is online
22 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven

Een valse parel in Gent

Door J.C.M. van der Schoot


gent_ps_schaapskooiMijn prachtige Gent, parel aan de Vlaamse kroon. Wat zeg ik: Het kroonjuweel van België! De stad met de drie torens, allemaal daterend uit de dertiende eeuw. En Brugge dan? Om een misverstand uit de weg te ruimen: Gent is authentiek, Brugge is naar mijn smaak teveel opgepoetst. Maar pas op: Gent heeft een historische blunder begaan. Is er dan geen ‘wandaad’ meer ernstig genoeg om een opstand te doen ontvlammen? Nou…dat ‘schaapskot’.

 

Tussen de achterzijde van de Nicolaaskerk en de voorzijde van het Belfort is midden op het plein een bouwsel gezet; een gedeeltelijk glazen hal , die door de Gentenaren smalend ‘het schaapskot’ wordt genoemd. Het gebouw is bedoeld voor activiteiten bij minder goed weer onder de noemer: stadsparkje en stadshal. Bijna klaar voor de feestelijke opening.

Met alle respect

Wij Nederlanders moeten in het algemeen voorzichtig zijn met kritiek op de Vlamingen, zeker als het gaat over architectuur. Gedurfde architectonische verbeeldingen krijgen in België de laatste jaren ruimschaats kansen. Bezoek maar ‘ns het nieuwe museum van Antwerpen, het Museum aan de Stroom genaamd ( MAS). Ook op het gebied van de restauratie van oude gebouwen, soms uitgebreid met nieuwbouw, dwingt België op de dag van vandaag respect af.

Hoe kan het dan dat Gent de architectonische plank zo ontzettend heeft misgeslagen met de bouw van ‘de schaapskooi’ op het plein voor het Belfort? Blinde vlek en tunnelvisie bij stadsbestuurders? Ik denk het wel. Commerciële partijen, die de politiek onder druk zetten? Zal ook wel. De meeste Gentenaren hebben er geen goed woord voor over. Ik ook niet. Een valse parel in Gent!

Reageer