Wie is online
5 bezoekers online
Voor alle nieuwe posts…

Volg ons op Twitter

Tweet het openingsbericht ->
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven

Heezerenbosch

heezerenbosch 403x538Heezerenbosch is een zeer oude, agrarische buurtschap ten zuidwesten van Heeze, die als zodanig niet meer bestaat. Dat wil zeggen dat het agrarisch bedrijfsleven heeft plaatsgemaakt voor ‘landelijk wonen’ (in de voormalige boerderijen) en verschillende vormen van recreatie.

De gemeente Heeze (sinds 1997 samengevoegd met Leende) is er in geslaagd, dit buitengebied te vrijwaren van massarecreatie, al is er wel een ‘afgeschermd’, uit de kluiten gewassen ‘recreatiepark’ dat voor driekwart vol staat met zogenaamde chalets.

Maar er is ook een ‘natuurcamping’ van Scouting Nederland. Verder treft men er een paardensportcentrum aan en op een groot bord wordt de komst van verblijfsrecreatie met Bed & Breakfast aangekondigd; een project, mede gefinancierd door de Europese Unie, in kader van wat men ‘plattelandsontwikkeling’ noemt.

Het Brabantse cultuurlandschap is in Heezerenbosch nog nagenoeg intact gebleven en verweven met (wat de naam al zegt) bossen, die zich uitstrekken tot over de A2 (fietsbrug!) op het grondgebied van Waalre. De naam is trouwens een contaminatie, want de oorspronkelijke betekenis van hees, heeze is bos. Van oudsher heet het hier ‘Hees en Lind’ wat overigens ten onrechte een soort broederschap van de dorpen Heeze en Leende suggereert. Oudere mensen weten wel beter. heezerenbosch_uitgang_camping538x403
Recreatiepark Heezerenbosch maant zijn kliënteel de landelijke rust te respecteren. Op de achtergrond een Brabantse langevelboerderij. Eh…hangt die vlag niet ten ondersteboven?


Nogal zeldzaam: er staan in Heezerenbosch twee riante bouwkavels te koop, voormalige akkers. Je moet er wel goed voor in de slappe was zitten, want een perceel van 2400 m2 moet bij voorbeeld 390.000 euro opbrengen. En het zou ons verbazen, als de daarop te bouwen huizen niet aan ‘bijzondere eisen van welstand en landelijkheid’ zouden moeten voldoen. Alles is goed, behalve een patjepeejersvilla.

Reageer