Wie is online
7 bezoekers online
Voor alle nieuwe posts…

Volg ons op Twitter

Tweet het openingsbericht ->
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven

Wanneer begon die crisis ook alweer?

Door J.C.M. van der Schoot


Projectontwikkelaars zijn slimme heren, menig maal slimmer dan Gemeentebesturen. De gemeente Eindhoven moet noodgedwongen tientallen nieuwe woningen in Meerhoven opkopen als gevolg van een garantieregeling, die in 2009 is afgesloten met twee projectontwikkelaars. Alles bij elkaar voor een totaal bedrag van 21,4 miljoen euro.

In deze unieke ‘achtervangconstructie’ (typisch een crisisterm) ’garandeerde de gemeente de projectontwikkelaars om een aantal woningen bij een eventueel gebrek aan kopers op te zullen kopen om de bouw van een school en een ‘langverwacht ‘ winkelcentrum in de nieuwe wijk mogelijk te maken. Inderdaad: langverwacht. Al enkele jaren drongen de bewoners er op aan hier nou eindelijk ‘ns te beginnen met de toegezegde bouw van de school en het winkelcentrum. De projectontwikkelaars gebruikten kennelijk met succes deze druk vanuit de bewoners om de gemeente in de ‘achtervangconstructie’ te manoeuvreren en zichzelf in te dekken tegen het groeiend gebrek aan kopers.l

Namens de projectontwikkelaars is – volgens het ED van 14 juli- meegedeeld, dat ’in die tijd niemand had kunnen voorspellen dat het zo slecht zou gaan met de woningmarkt’. Geen verwijten over en weer. Alle partijen sluiten de rijen. Projectontwikkelaars, gemeente en banken, houden elkaar de hand boven het hoofd en maken elkaar wijs, dat niemand dit alles in die tijd had kunnen voorzien. Maar welke tijd wordt bedoeld met ‘die tijd’, vraag ik me af. In september 2008 -bijna vier jaar geleden!- brak de crisis in volle hevigheid los. Banken, projectontwikkelaars, makelaars, bestuurders en politici zongen in koor, dat ‘we ons nou ook weer niet de crisis moesten laten aanpraten’. Had menige dertiger/ veertiger zich toen de crisis maar wel laten aanpraten. Hij zou dan nu niet met een uitzichtloze schuld en een onverkoopbare woning zitten. En dan is er ook nog een zekere heer Zalm, die nu van de daken schreeuwt, dat hypotheken zo snel mogelijk moeten worden afgelost.

‘Het vertrouwen in de markt moet worden hersteld’, zo luidt de dagelijkse boodschap aan de burger. Inderdaad. Maar de markt moet dat vertrouwen wel (terug)verdienen. Daarvan kan met allerlei mooie praatjes, bedoeld om de handen in onschuld te wassen, nog steeds geen sprake zijn.

Reageer