Wie is online
1 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven

Burgemeester kan openingstijden cafés straks koppelen aan leeftijd bezoekers

Comazuipen1-424x600_212x300Volgens de nieuwe Drank- en Horecawet, die op 1 januari 2013 ingaat, krijgt de burgemeester de bevoegdheid, de openingstijden van ‘dranklokalen’ te koppelen aan de leeftijd van de bezoekers. Los van de nieuwe bepaling en van de gewijzigde wet, blijkt er momenteel een kamermeerderheid te zijn, voor het verhogen van de leeftijd van mensen aan wie alcoholische drank mag worden verkocht van 16 naar 18 jaar.

De mentaliteitsverandering jegens drankgebruik door tieners is de laatste jaren mede bewerkstelligd door de actiegroep Vroeg Op Stap.

Deze actiegroep bond de strijd aan tegen het wat zij noemt ‘ongebreideld uitgaansleven’ en kreeg daarvoor naar eigen zeggen ‘nationaal en internationaal ongelofelijk voor aandacht’.

Maar helaas heeft in Nederland nog slechts één regio, West-Friesland, daadwerkelijk de uitgaanstijden vervroegd. Terwijl er toch nog heel wat gebieden zijn, niet in de laatste plaats in Brabant en Limburg, waar het drankprobleem onder jongeren en het comazuipen aan de orde van de dag zijn. Wel zijn er andere interessante en succesvolle initiatieven genomen, zoals De Tent in Best tijdens carnaval. De waarnemend burgemeester daar, Yvo Kortmann, die binnenkort afscheid neemt, heeft zichzelf eens veertig dagen ‘drooggelegd’.

Vroeg op Stap: ‘Het is nu aan de gemeenten. Immers, zij krijgen het toezicht op de naleving van de nieuwe wet, en zij kunnen Vroeg op Stap straks gewoon regelen.’

Interview met de moeders van Vroeg Op Stap in Friesch Dagblad

Steunbetuigingen aan het initiatief zijn welkom via de VOS-website of per email info@vroegopstap.nl

Reageer