Wie is online
8 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
mei 2012
Z M D W D V Z
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

NRC Handelsblad onder de confetti

Door J.C.M. van der Schoot


Het weekblad Vrij Nederland constateert deze week, dat NRC Handelsblad ‘minder meneer’ is geworden sinds er een nieuwe hoofdredacteur in de persoon van de Vlaming Peter Vandermeersch aan het bewind is. Sinds zijn komst, nu anderhalf jaar geleden, is er veel bij NRC Handelsblad veranderd en niet alleen ten goede, constateren critici in een 9 pagina’s tellend artikel.

Alsof er de duivel mee speelt. Op de voorpagina van de krant van 10 mei wordt de aandacht gevestigd op het cultureel supplement van die dag met de kop: Franca Treur is booming in Brazilië, voorzien van een getekend portretje van de 33-jarige schrijfster van de bestseller Dorsvloer vol confetti. Haar roman over een Zeeuws meisje dat opgroeit in een sterk gelovig boerengezin is onlangs vertaald in het Braziliaans-Portugees. De schrijfster publiceert in het cultureel supplement een reisverslag over haar promotietoer naar Rio in gezelschap van haar Braziliaanse uitgever Marcello. De voorpagina van het cultureel supplement wordt geheel ingenomen door weer haar getekend portret met de kop: ‘Franca Treur verovert Rio’ . Haar verslag is ook voorzien van de indrukwekkende kop: ‘Doorbreken in booming Brazilië‘ en wederom geïllustreerd met een getekend portret (groot formaat) van Franca, want een mooie vrouw kunnen we immers niet vaak genoeg zien.

Haar reisverslag maakt gewag van veel stress onderweg want het vliegtuig dreigt te laat te komen. Hoe moet dat straks in het drukke verkeer van Rio op weg naar de PUC, een katholieke universiteit , waar zij over een paar uur geïnterviewd zal worden over haar roman. Maar we worden snel gerustgesteld; alle auteurs arriveren altijd net op tijd. Zij dus ook.

Franca voert in haar reisverslag de spanning op tot ongekende hoogte. In de zaal van de universiteit hangt de Braziliaanse vlag achter haar. De tolken zitten klaar. Franca schrijft: ‘Nu gaat het gebeuren: Ik sta op het punt door te breken in dit gigagrote land. Plots blijken er twee problemen te zijn. Er zit een piep in de koptelefoons. Probleem nummer twee: ‘er is geen publiek, geen docent, geen student, niemand niet’.

Op rij 1 zitten wel drie personen, die tot Franca’s entourage behoren, plus de Nederlandse consul, die later op de dag twittert: ‘Dorsvloer vol confetti gelanceerd in Rio’.

Is Franca booming in Rio? Heeft Franca Rio veroverd? Is dit doorbreken in Brazilië? Franca schreef een leuk reisverslag, maar de redactionele vormgever en de koppenmaker van NRC Cultureel Supplement hebben het verslag kennelijk niet gelezen alvorens het te plaatsen.

Volgens het Vrij Nederland-artikel staat NRC- hoofdredacteur Peter Vandermeersch bekend om zijn venijnige, niemand en niets ontziende e-mails. Aan de slag Peter….Strooi maar ‘ns een zak confetti over de redactievloer. En pak de dorsvlegel…

Reageer