Wie is online
7 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
februari 2012
Z M D W D V Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  

Wat doet de volle maan?

foarsitter2

‘Het is bijna volle maan, wat gaat die doen? Houdt-ie de wind in het noord-oosten?’


<-Foarsitter Wiebe Wieling, Omrop Fryslân-tv


Misschien wel het mooiste moment uit de eerste, korte maar krachtige persconferentie van het Elfstedenbestuur. Belangrijkste gegeven: in de Zuidwesthoek ligt de route er belabberd bij, er moet nog heel wat gebeuren, wil het ijs daar de massa mensen kunnen dragen.

Opmerkelijk was de belofte van voorzitter Wiebe Wieling, tot maximale openheid met gebruikmaking van nieuwe media als Twitter. ‘Daar hebben mijn voorgangers niet van kunnen dromen’. Merkwaardig ook: Wieling had het alsmaar over ‘het zuid-oosten van Friesland’. Het leek De Telegraaf wel, die ooit de route over Heerenveen liet lopen. Maar hij bedoelde het zuid-oosten van de Súdwesthoeke, dat wil zeggen de omgeving van het Slotermeer en de Luts door de bossen van Gaasterland. Als ik het goed heb opgevangen, is daar een rayonhoofd door het ijs gezakt!

De Zuidwesthoek

zuidwesthoek

De Zuidwesthoek volgens Google Maps. De voorzitter opperde dat wellicht De Fluessen (Fluezen) kan worden ‘ingezet’ in plaats van het Slotermeer (Sleatermar). Ben benieuwd, hoe die omleiding er, met aandoen van Sloten er dan uit gaat zien. Want het derde stadje op weg van IJlst (op het kaartje ten noorden van Heeg, niet zichtbaar) naar Stavoren overslaan, dat kan natuurlijk niet.

De Leeuwarder Courant meldt vandaag over dit onderwerp: ‘De ijsmeesters bekijken of de route vanaf Sloten terug naar Heeg en dan over de meren naar de Galamadammen bij Koudum verantwoord is.’ Over de Fluessen dus.

Eigen wedstrijd vrouwen

Wat waarschijnlijk lang niet iedereen weet: er komt, als de organisatie haar belofte tenminste waar maakt, deze keer een aparte wedstrijd voor vrouwen. Het staat op de website van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elfsteden.
Daaraan ontleen ik: ‘In 1985 konden er voor het eerst vrouwen aan de wedstrijd deelnemen. In dat jaar was de eerst aankomende vrouw Lenie van der Hoorn; in 1986 was dat Tineke Dijkshoorn; in 1997 Klasina Seinstra. Vanaf de volgende tocht is er een aparte wedstrijd voor vrouwen. Er komt dan ook voor het eerst officieel een winnares.’

Een reactie op “Wat doet de volle maan?”

Reageer