Wie is online
3 bezoekers online
Voor alle nieuwe posts…

Volg ons op Twitter

Tweet het openingsbericht ->
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
december 2011
Z M D W D V Z
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Het mannetje dat de tijd aanstuurt

Op 7 oktober 2009 had De Wereld Draait Door  (DWDD) de Brabantse designer Maarten Baas aan tafel, die daar enkele van zijn klokken demonstreerde. Klokken, die per minuut worden bediend door ‘een mannetje’. Een  kinderfantasie die werkelijkheid werd. Eén ervan, Grootvaders Klok, werd aangekocht door het Rijksmuseum. Baas boven Baas.

3 Reacties op “Het mannetje dat de tijd aanstuurt”

 • Guido:

  Ik had een oom, zou Godfried Bomans zijn begonnen (gelach), oom Piet Trimbos. Die was stadsuurwerkmaker in Breda, wat ook inhield dat hij het uurwerk van de Grote of O.L. Vrouwetoren onderhield. Die maakte niet alleen ’n klok in een biljartbal, maar ook een grote en een kleine wijzer, die hij in de knoop kon leggen. Als-ie ze weer losliet, gingen ze vanzelf weer in de juiste stand staan. Dat leidde tot gedrang voor zijn etalage aan de Ginnekenstraat. Piet’s zoon, neef Harrie dus, volgde hem op. Die had de gewoonte, de stilte te doorbreken met….’Nja!’ Toen het bij mijn thuis over de kunsten van oom Piet ging, zei mijn vader: ‘Dat doet Nja! ‘m niet na.’

  • Mijn opa Petrus Oomen was beiaardier van Breda van 1892 tot 1923. Samen met stadsuurwerkmaker Trimbos herstak hij 2 x
   jaarlijks de uurwerktrommel. In 1908 kwam een nieuwe speeltrommel in gebruik en een foto daarvan stond toen in de etalage van Trimbos aan de Ginnekenstraat.
   Graag een reactie,

   Tom Peeters, kleinzoon van Petrus Oomen

   Dat doe ik hier dan meteen maar, met een toelichting op de ‘uurwerktrommel’. Ik ga ervan uit dat je daarmee de trommel van het speeluurwerk bedoelt (en dat blijkt, zie ik nu ook uit het vervolg van je tekst) een cilinder met pinnetjes, die konden worden verzet om de melodie op het carillon te vervangen. Dat dat slechts tweemaal per jaar gebeurde, valt me eerlijk gezegd wat tegen.

   Guido t’Sas, volle neef van Piet Trimbos.

 • […] 1986 (1) Recente reacties Tom Peeters op Het mannetje dat de tijd aanstuurtRedactie op Schaamlap of belofte?Guido op Een database van ongekende omvangSante op Een database van […]

Reageer