Wie is online
11 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
september 2011
Z M D W D V Z
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Bests Erfgoed

De VVD in de Bestse gemeenteraad draagt haar steentje bij in de discussie rond het al dan niet behouden van de voormalige Avondmaalkerk, naar het lijkt ‘al eeuwen’ in gebruik als theater- en ontmoetingsruimte. Dat Tejaterke zoals het nu bekend staat, verkeert in vervallen staat, waarom het op de nominatie staat om te worden gesloopt. De verenigingen mogen oprotten, zonder dat zij zicht hebben op een alternatief. Voor de SP (niet in de raad vertegenwoordigd) was dit aanleiding tot het starten van een actie ‘Red ‘t Tejaterke’. En wat blijkt nu? Het VVD-raadslid Mari Vervaart (oud-wethouder) meent zich te herinneren dat de Avondmaalkerk op een lijst van Wederopbouwerfgoed staat. Weten B en W van Best dat wel?

Verder op Manieren

5 Reacties op “Bests Erfgoed”

 • Vic Kerkhoff:

  Fijn dat Mari Vervaart op deze mogelijke uitweg wijst. De PvdA is nog niet overtuigd van de noodzaak tot sloop en heeft al een half jaar eerder in schriftelijke vragen aan B&W om een oplossing voor de gebruikers gevraagd.Daarbij is door ons ook aangegeven dat het noodzakelijk is om de gebruikers passend te herhuisvesten als vertrek onvermijdelijk is. Maar dat laatste heeft B&W nog steeds niet aangetoond.Als de VVD hier succes mee boekt, zijn we overigens ook blij! Vic Kerkhoff, fractievoorzitter PvdA Best.

 • Gerard van Opstal:

  Als je het over zelfwerkzaamheid hebt, denk ik aan alles wat je met zelfwerkzaamheid kunt bereiken.
  Maar dan denk ik ook aan overheden die deze zelfwerkzaamheid hoog in het vaan hebben en stimuleren in onze culturele samenleving, zo ook in mijn dorp Best.

  En als ik me dan ingezet heb samen met heel veel andere mensen om me heen, om een toneelproductie tot een goed resultaat te brengen. Dit alles met jongeren en ouderen.
  In een ruimte die uniek is voor heel Brabant. Ik heb het natuurlijk over het Tejaterke, ik mag wel zeggen ons Tejaterke naar al die jaren, naar alles wat we hier bereikt hebben, en duizenden mensen een fijne avond berzorgden. Begrijp ik niet waarom dit Tejaterke moet verdwijnen in een economies slechte tijd, voor iedereen. Met heel veel pijn in mijn hart en tranen van ontroering verlies ik met vele om mij heen iets heel moois en wordt onze Passie voor het Tejaterke, ons ontnomen.

  Met zelfwerkzaamheid zoals wij als geen ander weten wat dat inhoud, zouden we dit Tejaterke met weinig kosten kunnen behouden. De wil is er volgens mij ook altijd geweest vanuit de plaatselijke politiek, om dit Tejaterke te behouden voor de Bestse samenleving.
  Of worden we bedrogen door deze plaatselijke politiek. Weet de plaatselijke politiek überhaupt wel inhoudelijk waar men het over heeft? Ik denk het namelijk niet.

  Als je het over geld verspillen hebt door de Gemeente Best dan kan ik er nog wel een paar opnoemen, maar dat hoeft niet, wat dat is toch niet wat we willen. Die verspilling is bij ieder weldenkende in Best bekend.

  Nee, ik zou wel willen zien dat de Gemeente zijn verantwoordelijkheid neemt als het gaat om accommodatie onderhoud.
  Zelfwerkzaamheid is een heel mooi gegeven, maar je moet het mensen niet ontnemen, om te overleven
  in een laagdrempelige betaalbare samenleving.

 • […] 1986 (1) Recente reacties Gerard van Opstal op Bests ErfgoedRedactie op Busje komt zo…mooi nietRedactie op Busje komt zo…mooi nietRedactie op […]

 • Kees Brugge:

  Zo’n 16 jaar geleden ben ik bij toneel stichting ‘Ons Eygen Landt’ betrokken geraakt met het toneelstuk ‘zestien dagen Aorzel’ wat in het Joe Mann natuurtheater werd gespeeld, maar de repetities waren ’t Tejaterke, de oude kerk waar ik mijn communie nog had gedaan en die nu een prachtige ruimte was om te repeteren en toneel te spelen.
  De ruimte die je op het speelvlak van het Joe Mann had was ook aanwezig in ’t Tejaterke zodat we naadloos de overstap van binnen naar buiten konden maken voor de voorstellingen, zeker voor een beginnende toneelspeler een geweldige ervaring.

  Later ben ik ook mee gaan helpen bij de dekor bouw en daar werden de vele mogelijkheden die de unieke ruimte van ’t Tejaterke biedt op allerlei manieren gebruikt en werd je hoofdzakelijk beperkt door het budget want we hebben de dekors in de lengte kunnen plaatsen , in de breedte, op 2 niveau’s en in het midden van de zaal dus net zoals de regisseur het graag wilde zien en zo groot als die dat wilde. Hierdoor was de plaatsing en uiterlijk van het dekor altijd weer een verassing voor het publiek.

  De plaatsing en de variabele grootte van het speelvlak heeft ook zijn positieve uitwerking op het toneelspel, je word als speler niet beperkt door de ruimte zodat je je energie zowel tijdens de repetities als het toneelspel goed kwijt kan wat goed te zien was in de vele prachtige toneelstukken die inmiddels door ‘Ons Eygen Landt’ zijn gespeeld en die in de beperkte ruimte van een vast speelvlak niet goed uit de verf zouden zijn gekomen.

  Inmiddels heeft Ons Eygen Landt 1 volwassenen groep en 2 jeugd groepen die zich tot nu toe hebben kunnen uitleven in hun hobby, toneel spelen en elke voorstelling is weer een nieuw hoogtepunt mede dankzij de geweldige mogelijkheden die ’t Tejaterke bied. Het is voor mij dan ook moeilijk voor te stellen hoe wij onze hobby op hetzelfde niveau kunnen blijven beoefenen als er geen Tejaterke meer zou zijn, nu kunnen we 4 a 5 voorstellingen geven voor zo’n 100 tot 120 toeschouwers per keer wat iedere keer weer een geweldige kik geeft. Wat bied de toekomst ? , 1 voorstelling in een grote zaal ? of voorstellingen in een krap zaaltje, ik moet er niet aan denken.

  Een sportman kan goede prestaties leveren als hij een goede trainingsaccomodatie heeft en veel wedstrijden kan spelen, voor een toneel speler is het niet anders , goede accommodatie en veel voorstellingen maken dat je als speler kan groeien en elke nieuwe voorstelling de lat een stukje hoger kan leggen.

  Daarom zou het verdwijnen van ’t Tejaterke een groot verlies zijn voor vele toneelspelers en honderden toeschouwers die elk jaar weer hebben kunnen genieten van toneel , gebracht door mensen die met plezier en passie veel tijd hebben gestopt in hun hobby, toneel spelen.

  Omliggende gemeentes hebben grote theaterzalen of culturele ruimtes maar Best heeft nu nog iets unieks , een ruimte die zijn gebruikers de kans geeft hun creatieviteit te gebruiken met weinig beperking.

  Laat Best uniek blijven , laat ’t Tejaterke blijven.

  Kees Brugge,
  Speler van toneelstichting ‘ Ons Eygen Landt’

 • […] 1986 (1) Recente reacties Kees Brugge op Bests ErfgoedGuido op Geef mij, voor een echte reis, maar de treinRedactie op Krokettentrees bergmans op […]

Reageer