Wie is online
11 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
augustus 2011
Z M D W D V Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Poten af van de populier, pardon, de kanidas

kanidassen_960x1280

Poten af van de populier. Kappen mag, als er de rot in komt, maar daarna weer poten. Op hhBest  hoort de benaming populier trouwens niet thuis. Hier spreekt men van oudsher over de Kanidas. Ze staat hier als cultuurhistorisch object in zo hoog aanzien, de Canadese populier, dat er zelfs een zorgcentrum naar is genoemd.

Is de populier dan bedreigd? Ja. Hoezo? Economische onwaarde, nu er nauwelijks meer klompen en zeker geen lucifers meer van worden gemaakt. Het middeleeuwse voorpootrecht, waardoor de boeren kanidassen in de openbare wegberm voor hun erf mochten planten is in Best in de jaren zestig van de vorige eeuw afgeschaft. Als leverancier van productiehout heeft de boom afgedaan.

Verder op Manieren

Een reactie op “Poten af van de populier, pardon, de kanidas”

  • Vic Kerkhoff:

    Helmaal meen eens Guido, vandaar dat wij als PvdA-fractie voortdurend kritische vragen stellen over het soms willekeurig, zo lijkt het althans, kappen van bomen. Dit voorjaar over de kanidas in Aarle, enkele weken geleden over 120 jonge bomen aan de Eindhovenseweg Zuid, die worden gekapt in verband met de reconstructie van die weg. Kunnen die bomen wellicht worden gespaard en hergebruikt? Nieuwe bomen kosten een vermogen. Ons belangrijkste argument: bomen vangen CO2 af en zorgen voor sfeer in een dorp. Belangrijkste wens: een bomenbeleid in Best. Dat bestaat niet, hoe gek het ook klinkt!

Reageer