Wie is online
4 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
augustus 2011
Z M D W D V Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Meer dan twee eeuwen oude drukkerij failliet

Broese & Peereboom ook 120 jaar uitgever Bredasche Courant

bc1816_466x131
De 227 jaar oude drukkerij Koninklijke Broese & Peereboom, gevestigd aan het Spinveld in Breda Noord, is failliet. De curator bekijkt de mogelijkheid van een doorstart, maar het zicht daarop lijkt even hopeloos als dat op de genezing van de filosoof en dichter J.W. von Goethe, waarover de door deze drukkers uitgegeven Bredasche Courant op 9 december 1830 berichtte:

‘Duitschland. Weimar, den 26 November. Heden is de geheimraad Goethe door eene ernstige bloedstorting gevaarlijk aangetast, en laat weinig hoop op zijn leven over.’
Goethe redde het overigens nog tot maart 1832.

Hoewel Broese en Peereboom ook in digitale zin met haar tijd is meegegaan, wat onder meer uit haar website blijkt, is ze toch slachtoffer, behalve van de heersende crisis, ook van de digitalisering, zo bericht onder anderen graficus.nl.

De Bredasche Courant, een ‘neutraal’ maar toch enigszins protestants-christelijk georiënteerd dagblad, is in 1966 opgegaan in het toen nog rooms katholiek getinte Dagblad De Stem. Ze was toen overigens niet echt meer een zelfstandige krant, want sinds de Tweede Wereldoorlog kopblad van het Rotterdamsch Nieuwsblad.

Sinds 1791

De BC bestond sinds 1791 en was daardoor, met onder meer de Leeuwarder Courant een van de oudste regionale kranten. Broese en Comp. Boekdrukkers en Boekverkoopers aan de Groote Markt in Breda waren de uitgevers sinds 1828 van dit Staats-, Letterkundig- en Wetenschappelijk Nieuws Blad.

Van 1811 tot 1814 stond de Bredasche Courant onder Frans toezicht, zo lees ik in gegevens van de Koninklijke Bibliotheek. In 1812-1813 was ze zelfs tweetalig!

Pestigen zwadder

In 1832 ontstond rond de krant een kennelijk door broedernijd ingegeven rel, waarover het Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme (1800-heden) van de Vrije Universiteit het volgende weet te vermelden:

Het Algemeen Nieuws- en Advertentieblad (Den Haag) van wo. 18 jan. 1832( nr. 5) schrijft in een artikel zeer beledigend (laster) over de leden van de redactie van de Bredasche Courant, zowel in moreel als in zedelijk opzicht (onfatsoenlijke, onverstandige, boosaardige en laffe mensen); de Bredasche Courant eist in haar blad van di. 24 jan. 1832 (nr. 20) opening van zaken welke lieden bedoeld worden. Het Algemeen Nieuws- en Advertentieblad geeft een ontwijkend antwoord zonder op de hoofdzaak in te gaan. De Bredasche Courant geeft op 1 febr. 1832 als antwoord dat zij er het zwijgen toe doet en verwijst naar een uitspraak van Wiselius (toneelspeelkunstenaar): Het Haagsche Nieuws- en Advertentieblad, die vuilnisbak,
waardoor elke lasteraar zijn ondeugende opraapsels aan de man brengt en waarin elke
vuilik zijn pestigen zwadder naar hartelust kan uitwerpen.

Toen was het al: ‘Ik zeg wat ik denk.’

Hoe het verder ging met Broese en Peereboom

Oude Bredasche Courant als middel tot tijd-identificatie

Veel meer BC in database Kon. Bibliotheek (BN-De Stem 10.01.13)

Reageer