Wie is online
5 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
mei 2011
Z M D W D V Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Iraanse satire rond belangrijke voetbalwedstrijd

offsideAlsof het zo moest zijn, zag ik aan de vooravond van de beslissende wedstrijd Ajax-FC Twente Offside, een satirische (en daarom natuurlijk ter plaatse verboden) Iraanse film van Jafar Panahi. Vrouwen proberen op slinkse wijze controleurs en bewakers te misleiden teneinde de hoogst belangrijke derby Iran-Bahrein bij te wonen.

Dat leidt tot een confrontatie van de jonge vrouwen met een aantal dienstplichtigen, die hen zeer tot hun ergernis, buiten de hekken van het stadion moeten bewaken, totdat zij na afloop van de wedstrijd kunnen worden afgevoerd naar de zedenpolitie.

Zeer grappige situaties, bij voorbeeld als een van de soldaten door het hek naar het voetballen kijkt en probeert daarvan  ‘professioneel’ verslag te doen. Tijdens de rust zegt een van de vrouwen naar de wc te moeten. Als dan ook supporters het toiletgebouw in willen, leidt dat tot hoogst  ongemakkelijke situaties voor de bewaker. ‘Jullie mogen er niet in.’ – ‘Waarom niet?’

Tijdens het transport van de vrouwen, repareert de commandant de antenne van de bus, zodat ze de eindoverwinning van de nationale ploeg kunnen meemaken. De film eindigt in een euforie à la Museumplein bij het landskampioenschap van Ajax, waarbij de vrouwen zwaaiend met vuursterretjes in de menigte verdwijnen.

Een in al zijn soberheid fraai geënsceneerde en overtuigend gespeelde film.

Reageer