Wie is online
3 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
april 2011
Z M D W D V Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Dresden weer ‘Florence aan de Elbe’

dresden_frauenkircheIn september 2006 bezocht journalist Ferd Op de Coul de Duitse stad Dresden – nu weer in het nieuws door het Staatsbezoek – vlak nadat de Frauenkirche in volle barokke glorie was herrezen. Hij schreef er toen over op hhBest 1.0. We herplaatsen zijn artikel nu.

Lang zat het in mijn hoofd en nu was het zo ver: een paar dagen “Dresden doen”, de in 1945 door afgrijselijke tsunami’s van vuur en totale verwoesting geteisterde, maar thans in volle glorie herrezen Saksische hoofdstad.

Door Ferd Op de Coul

‘Florence aan de Elbe’: lichtend voorbeeld van volharding, culturele trots, veerkracht, doorzettingsvermogen, bekroond met de recente voltooiing van de eens totaal verwoeste Frauenkirche. Die kerk is een pronkjuweel van precieus gereconstrueerde barokbouw, net als de luisterrijke Zwingerlusthof van Augustus de Sterke, waar een immense collectie schilderijen van Renaissence tot Barok, inclusief topstukken van onze grootmeesters Vermeer en Rembrandt, dagelijks duizenden bezoekers trekt.
Die Frauenkirche bezichtigen bleef beperkt tot de buitenkant van de indrukwekkende koepelkerk. Geen zin en moed om een halve dag in een 300 meter lange toeristenrij te spenderen, los van het feit dat ook de regen mijn bezoek stevig parten speelde.

Maar Dresden is ook een stad vol muziek: door een gelukkig toeval kon ik nog een kaartje bemachtigen voor een met name muzikaal ijzersterke voorstelling van Richard Strauss’ muziekdrama “Salome”, in de eveneens fantastisch herbouwde Semper Oper, een van de mooiste en akoestisch meest ideale opera-theaters ter wereld.

De stad serveert de bezoeker ook culinair attractieve trefpunten, zoals restaurant “Barocco” aan de Altmarkt. Bezoeken aan de monumentale kerken om en nabij Altmarkt en het Theaterplatz, zoals de Kreuzkirche (van het beroemde Dresdner Kreuzchor), of  de katholieke Hofkirche, allemaal minutieus exact herbouwd.
Hier en daar zie je echter ook nog de grauwe woonkazernes uit de DDR-periode. Curieus: bij sommige oversteek-plaatsen voor voetgangers lichten nog de mannelijke en vrouwelijke poppetjes in rood en groen op, uit die periode, net als in het voormalige Oost-Berlijn, waar die oversteek-signalen zelfs tot stevige debatten in de gemeenteraad hebben geleid.
Tsja..en dan: Dresden kent geen allochtonen. En als je die  tegenkomt, zijn het toeristen…

Een reactie op “Dresden weer ‘Florence aan de Elbe’”

  • Het bezoek van koningin Beatrix in Dresden was voor vele Dresdenaren een belangrijk gebeurtenis. Als Nederlands sprekende gids had ik de eer om de koninklijke delegatie door Dresden rond te leiden. Hopelijk komen meer Nederlanders naar deze prachtige stad om met eigen oogen te zien wat hier in de afgelopen 20 jaar na de eenwording van Duitland gebeurd is.

Reageer