Wie is online
8 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
december 2010
Z M D W D V Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kattenbergse brug gesloopt

altDe Kattenbergse brug over het Wilhelminakanaal in Oirschot, de laatste handbediende brug van Brabant, is deze week, ondanks bar winterweer, gesloopt. Dit, ondanks verzet van onder anderen de Brabantse Milieufederatie. Podcasterij Best West maakte in februari 2007 een audio-aflevering over dit onderwerp, die nu opnieuw online is gezet.

De Kattenbergse brug is in de week voor Kerstmis 2010, ondanks het barre winterweer, afgevoerd. De sloop heeft ernstige gevolgen voor de natuur in de omgeving, wat in de podcastaflevering duidelijk tot uiting komt. In een artikel over de sloop van de brug, vermeldt het Eindhovens Dagblad van 21 december 2010, dat de Brabantse Milieufederatie in een vroeg stadium akkoord ging met de sloop. Dat kan wel zo zijn, maar in 2007 is de BMF op haar schreden teruggekeerd en heeft ze geprobeerd de opheffing van de Kattenbergse brug te voorkomen.

Brabant verloedert

Zo werd de podcastaflevering in februari 2007, op hhBest aangekondigd:

De Brabantse Milieufederatie (BMF) wil toch proberen te voorkomen dat de Kattenbergse brug over het Wilhelminakanaal in de gemeente Oirschot wordt gesloopt of althans dat een stuk zandweg door het natuurgebied Baest wordt verhard. De BMF vreest belemmering van de landschapsbeleving en ernstige verstoring van de rust in wat heet Het Groene Woud.

BMF-medewerker Toine Cooijmans is in het licht van de naderende provinciale verkiezingen een mediastrijd begonnen tegen de voortgaande verloedering van het Brabants landschap. Hij spreekt van schandalige ontwikkelingen.

Podcasterij BestWest interviewt Cooijmans (foto: op de Kattenbergse brug) ter plekke in Oirschot en verneemt van burgemeester Severijns, dat van de gemeente op dit punt weinig of niets valt te verwachten. ‘De mens lijdt het meest van het lijden dat hij vreest.’

Rijkswaterstaat verwacht de Kattenbergse brug, de laatste hand bediende brug in Brabant, eind 2007 te slopen.

In de praktijk werd dat dus december 2010.

altBeluister podcast ‘Brabant verloedert’

Podcasterij BestWest

2 Reacties op “Kattenbergse brug gesloopt”

  • […] we nog wat kwijt over het alternatief dat Rijkswaterstaat heeft gecreëerd voor de sloop van de Kattenbergse Brug, de laatste handbediende brug in Brabant. Tussen de landhoofden van die brug en de Groenewoudse […]

  • Tot mijn verbazing zag ik dit weekeinde in verband met een straatafsluiting in het centrum van Oirschot, op de Markt een verwijzing naar de Kanaaldijk Noord en het dorpje Haghorst, dat heel goed, met ontzien van de natuur, via Middelbeers en Diessen valt te bereiken.

Reageer