Wie is online
7 bezoekers online
Schrijf ons
Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina.
Voor alle nieuwe posts…

volg ons op Twitter

Tweet het openingsbericht ->
Rubrieken
Portal
Portal van bekende en vooral minder bekende bloggers en opiniemakers.
English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archief
oktober 2012
Z M D W D V Z
« sep   nov »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Laat af en toe een BN-ertje kraaien

Door J.C.M. van der Schoot


Als in een krant, tijdschrift of tv-rubriek een Bekende Nederlander (-> bekend voorbeeld) kraait, dat Brussel de gezelligste stad is, dan wordt die stad kennelijk voor vele lezers plots veel gezelliger dan voorheen. Weet die bekende Nederlander dan meer van Brussel dan u? Wellicht niet. Het artikel over de stad is in vele gevallen voorgekauwd en de geciteerde BN-er heeft alleen zijn goedkeuring gegeven voor het gebruik van zijn mening. bekendste_bn-er En wat te denken van Linda. Als Linda lacht, stemt dat heel Nederland en Duitsland tot grote tevredenheid, want de lach van Linda is veel meer waard dan uw lach, laat staan wat zij zegt! TV-makers hebben het vloeibaar maken van meningen tot een makkelijk te verteren prakje ook al lang ontdekt. In talloze rubrieken schuiven Bekende Nederlanders aan om hun mening te ventileren of een mening van een ander aan te vullen.

Niet dat zij van dat onderwerp meer verstand hebben dan u, maar omdat zij bekend zijn vanwege hun acteertalent, zangkwaliteiten, sportieve prestaties of anderszins. Bekendheid doet kraaien, waarover dan ook..

In de zucht naar hogere kijkcijfers/lezersbereik wordt steeds vaker een nieuw element ‘uitgebaat’. Mensen met een opzienbarend crimineel verleden of mensen, die zich altijd senang hebben gevoeld in het criminele milieu krijgen nu ook een illustere plaats toebedeeld in de wereld van de Bekende Nederlanders. Op grond daarvan nemen zij nu zelfs plaats in programma’s, die doorgaans als serieus kunnen worden aangemerkt.

Recente voorbeelden van voortschrijdende smaakontwikkeling in onbeduidend en nietszeggend vermaak op grond van ‘criminele bekendheid’ zijn College Tour van de NTR, de publieke omroep voor informatie, educatie en cultuur en KRO’s Wandeling. In College Tour verscheen immers een bekende ex-crimineel, wiens prietpraat de wijsheden van een getapte Amsterdamse cafégast in de vroege morgen niet overstijgt.

En dan die ex-bordeelhouder van Yab Yum in De Wandeling, door interviewer Sander de Kramer gepresenteerd als ‘de koning van de illusie’. Het ging hier om de man die crimineel Amsterdam vele jaren lang voorzag van prostituees en champagne en hierdoor een Bekende Nederlander werd, intussen in zijn wijngaard in Bourgondië van zijn verdiende rust genietend.

Sander heeft na negen jaar de wandelstok overgenomen van Hella van der Wijst en voor de KRO was dat kennelijk een mooie gelegenheid om op haar beurt uit het reservaat van de onderwereld te putten. Advies uit de jaren dertig van onze patjepeeër aan de kijker: (Mensch) ‘durf te leven’ en ‘durf de dingen te doen die je wilt doen’. Jean-Louis Pisuisse, die terecht een BN-er van weleer is, draait zich om in zijn graf.

Maar het is wel helemaal KRO, inclusief ‘Het gevoel dat je wilt delen’.

Een reactie op “Laat af en toe een BN-ertje kraaien”

  • Grote uitzondering is natuurlijk wel Maarten van Rossem: helder inzicht, genoeg zelf-relativering, geestig. Wat ’n idee trouwens om hem als presidentskandidaat door de VS te laten toeren: ‘Onze kleuren zijn ook rood-wit-blauw.’ De Amerikanen kunnen het zo te zien best wel waarderen, al werd Van R. weggesnauwd van de replica van het Witte Huis. En verder: ‘Die baard moet er wel af, professor.’ Maar over het algemeen is het een en al ‘wow’.

Reageer