Wie is online
6 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
december 2023
Z M D W D V Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Noordbrabants Museum toont half jaar Van Gogh’s portret van Sien de Groot

gordinaHet Noordbrabants Museum in Den Bosch heeft het olieverfschilderij Kop van een vrouw dat Vincent van Gogh in 1885 maakte van de Nuenense Gordina de Groot – dit voorjaar op een veiling voor 5,5 miljoen pond verkocht aan een Londense verzamelaar –  kunnen achterhalen en mag het vanaf 15 januari een halfjaar exposeren.

Gordina (in Brabant trouwens eerder bekend als Sien de Groot) was een favoriet model van Van Gogh. Sinds zij ongehuwd zwanger was geworden, is de schilder zelfs tot in deze eeuw onterecht aangezien voor de vader. De vrouw staat met haar familie ook op het bekende schilderij De Aardappeleters.

Het museum schrijft in een persbericht over het te lenen portret onder meer: ‘In dit krachtige werk wist Van Gogh de uitdrukking van Gordina goed en op intieme wijze te vangen. Haar zorgelijke blik verraadt het zware arbeidersleven’.

Een reactie op “Noordbrabants Museum toont half jaar Van Gogh’s portret van Sien de Groot”

  • Guido:

    De directeur van het Noordbrabants Museum gewaagt tegenover de kranten van ‘de Mona Lisa van Brabant’. Wel een verschil: de door Leonardo da Vinci geportretteerde deftige dame in het Louvre en de vrouw met het harde arbeidersleven in haar ogen (andere typering van het museum). Streeft dat naar vergelijkbaar publiek gedrang voor het schilderij à la Paris?

Reageer